Majoor Isabel Vanhavermaet: "Kroonprinses Elisabeth krijgt geen voorkeursbehandeling. Ze is een leerlinge zoals alle anderen"

woensdag 16 september 2020 - 18:00
Prinses Elisabeth
Koninklijk Paleis
Kroonprinses Elisabeth is begonnen aan haar legeropleiding, met een militaire stage in Elsenborn in de Oostkantons. Majoor Isabel Vanhavermaet legt uit hoe het er aan toegaat bij Spits met David Van Ooteghem.

Van België

"Ik ben de chef van de eerste 3 jaren van de militaire school en in die hoedanigheid ben ik hier aanwezig in het kamp. Kroonprinses Elisabeth heeft een eigen kader voor haar eigen peloton van 30 personen, want elke groep wordt begeleid door een officier en 2 of 3 medewerkers. Die zorgen voor een goede opleiding." Met welke familienaam spreken jullie haar aan? "Van België. Bijvoorbeeld: Van België, gelieve uw peloton naar daar te begeleiden of Van België, maak u klaar voor de volgende oefening," vertelt majoor Isabel Vanhavermaet in 'Spits'.

Geen voorkeursbehandeling

Is het de eerste keer dat jullie een vrouwelijke royal moeten opleiden? "Voor mij is het in ieder geval de eerste keer en ik vind het een eer. Het was de uitdrukkelijke wens van het Paleis om haar te behandelen als alle andere kandidaat-officieren. Ze is een leerlinge zoals alle anderen." Zijn jullie toch niet een beetje milder, want het wordt toch later jullie baas? "Neen, want niemand heeft daar iets aan. Iemand die deze vorming volgt, moet met trots kunnen zeggen dat zij haar blauwe muts verdiend heeft. Niemand krijgt een voorkeursbehandeling." Ze staat om kwart voor 5 uur op en jullie laten haar niet gerust tot 11 uur 's avonds. "Inderdaad, zo wordt ons programma opgebouwd. Eerst is er de ochtendgymnastiek. Na het ontbijt is er de groet aan de vlag. Daarna wisselen de activiteiten. De ene keer is er theorieles, de andere keer is er de praktijk. We gaan ze van het militaire leven laten proeven", besluit majoor Isabel Vanhavermaet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!