Marc Nolmans over het gevecht tijdens een Frans petanquetornooi: "Mocht dat bij ons gebeuren, wordt de speler voor het leven uitgesloten"

woensdag 2 september 2020 - 18:00
Unsplash
In Marseille vond er een zware vechtpartij plaats tijdens een petanquetoernooi, waarbij 3 Belgische spelers in elkaar geslagen werden. "Ze zaten ons achterna met hun ballen". Marc Nolmans van Petanque Federatie Vlaanderen vertelt in 'Spits met David' wat er gebeurd is.

"Het is ook de eerste keer in de geschiedenis van 'Mondial Le Marseillaise', één van de grootste petanquetornooien in Frankrijk, dat er zo'n vechtpartij geweest is. De emoties kunnen af en toe wel eens oplopen als men een wedstrijd verliest. Maar van een zware vechtpartij heb ik nog nooit gehoord. De ruzie zou ontstaan zijn door een meningsverschil over de score."

Volgens de Belgische spelers hadden sommige spelers goed gedronken tijdens 'Mondial Le Marseillaise'. "Wanneer je aan de top speelt, wordt er niet of nauwelijks gedronken. Petanque is zeker geen dronkenmansport. Ook in onze federatie zijn we streng wat drankverbruik betreft", vertelt Marc Nolmans in 'Spits met David'.

Ballen van 700 gram

Bij petanque wordt er met ballen van 700 gram gegooid. Als tijdens een wedstrijd een gevecht ontstaat, kunnen er wel slachtoffers vallen. Marc Nolmans: "Bij de Petanque Federatie Vlaanderen zijn we ons daar sterk van bewust. We zijn daar super streng in. Mocht dat bij ons gebeuren, wordt de speler voor het leven uitgesloten. Daarvoor hanteren we de nultolerantie."

Pastis

"Kunnen de Fransen moeilijk tegen hun verlies? Niet dat ik weet. Ik ga geregeld naar Frankrijk om daar lokale wedstrijden te spelen. De Fransen zijn iedere keer verwonderd dat Belgen ook petanque kunnen spelen. Ik heb daar nog nooit een discussie meegemaakt. Integendeel, na de wedstrijd gaan we altijd samen iets drinken. Ooit kreeg ik de opmerking dat petanque de sport is waar veel pastis gedronken wordt? (lacht)" besloot Marc Nolmans.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!