Olivier Deschacht stopt: "Topsport gaat alsmaar sneller. Bij mij is het omgekeerd! Ik word ouder en minder snel"

vrijdag 30 april 2021 - 17:27
Olivier Deschacht
Foto: Getty Images
Olivier Deschacht hangt na een carrière van 20 jaar zijn voetbalschoenen aan de haak. David Van Ooteghem sprak in ‘Spits’ met sportanker Maarten Vangramberen, stadionomroeper Ben Philips én Olivier Deschacht zelf.

Is er toch nog wat twijfel? 

Maarten Vangramberen vindt het spijtig nieuws: “Ik denk dat Olivier Deschacht het zelf niet goed begrijpt... Want hij wilde er heel graag nog een jaartje bijdoen. Blijkbaar heeft hij slecht geslapen deze nacht omdat hij een hele tijd aan het twijfelen was. Ermee stoppen of toch niet. Daarnet heeft hij een persconferentie gegeven, maar aan de beelden merkte ik dat zijn afscheid niet met volle overtuiging was".

“In de voetbalwereld is 35 jaar al oud voor een voetballer, maar 40 is écht oud", legt Maarten Vangramberen uit. "Als spits ga je bijna nooit iemand van die leeftijd vinden, behalve Ibrahimović een van de allerbeste ooit die is 39. Maar bij doelmannen en andere verdedigers gebeurt het wel eens dat die doorgaan tot hun 40.” 

Zijn afscheid kwam niet als een verrassing: "Bij Zulte Waregem wisten ze dat hij ermee ging stoppen. Ze hadden een hele tijd terug een filmpje opgenomen over zijn afscheid. En ze wisten ook wel dat wanneer je een speler van 38 aanwerft, dit niet voor lang meer is. Hij had rond Kerstmis gezegd dat dit zijn laatste seizoen was. Dus iedereen wist het wel, maar toch heeft hij op zijn persconferentie nog voor wat twijfel gezorgd."

"Hij weet zelf nog niet goed wat hij nu gaat doen", gaat Maarten Vangramberen verder. "In juli en augustus wil hij op vakantie met zijn kinderen. Dat kon hij vroeger nooit doen aangezien de clubs in juni al beginnen met de voorbereidingen. Hij heeft ook al opgetreden als voetbalanalist. Iets dat hij goed zou kunnen, met 20 jaar professionele ervaring. Momenteel volgt hij een trainerscursus.” 

Aan de beelden tijdens zijn persconferentie merkte ik dat zijn afscheid toch niet met volle overtuiging was.

Maarten Vangramberen

Olivier Deschacht

Olivier Deschacht was een dankbare interviewer, vertelt Maarten Vangramberen: "Voetballers zeggen tijdens interviews meestal niet zoveel, omdat ze geen gedoe willen met de club en de media. Maar Deschacht trok zich daar helemaal niets van aan. Wanneer hij een interview gaf benoemde hij de dingen. Hij durfde eens tegen de schenen te schoppen, ook tegen die van zijn eigen club. Maar het mooiste moment vond ik dit seizoen toen Zulte Waregem tegen Eupen speelde. Hij scoorde daar het winnende doelpunt. Hoe hij daarna over het veld liep, net een U10 die zijn eerste goal maakte, zo gelukkig.” 

Wilskracht en talent

Ben Philips, stadionomroeper bij Lokeren, was enorm enthousiast over de komst van Olivier Deschacht: "Ik dacht dat we te maken gingen krijgen met een ‘vedette’ met veel allures. Maar al snel zagen we dat hij een fantastische ploegspeler is die de jeugd meetrok met zijn enthousiasme. Ik heb heel veel respect voor hem gekregen.”  

Volgens een Radio 2-luisteraar konden ze hem bij Anderlecht ook niet missen: “Wat ik grappig vond is dat hij, ondanks de andere spelers die Anderlecht kocht om in zijn plaats te spelen, toch telkens terug op het veld stond. Dit dankzij zijn wilskracht en natuurlijk zijn talent. Toen hij in 2018 naar Lokeren kwam, speelden Lokeren tegen Anderlecht. Hij scoorde niet zo vaak, maar op dat moment scoorde hij 0 –1 voor Lokeren. Dat was fantastisch."

Pensioen is toch een klein beetje vakantie, hé? 

Olivier Deschacht

Het einde

David Van Ooteghem sprak er uiteindelijk ook met Olivier Deschacht zelf over en die is positief: “Ik krijg veel positieve reacties. Mensen vinden het fantastisch wat ik gedaan heb en zijn het ermee eens dat het een mooi moment is om mijn schoenen aan de haak te hangen," vertelt Olivier Deschacht.

"De goesting is minder en topsport gaat alsmaar sneller. Bij mij is het omgekeerd. Ik word ouder, iets minder snel, iets minder sterk. Voor mij is het nu stoppen op een hoogtepunt. Na twee seizoenen bij Zulte Waregem waar ik mijn best heb gedaan, is het genoeg geweest. Nu neem ik vakantie, want op pensioen gaan, is toch een klein beetje vakantie hé (lacht).” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!