Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Olympische Spelen: dit moet je weten over kano-kajak slalom

di 27 jul. - 2:21

Tijdens de Olympische Spelen passeren heel wat sporten die je misschien niet zo goed kent, omdat ze niet elke week op televisie te zien zijn. Zoals de kano-kajak slalom bijvoorbeeld. Bram Peeters is coach bij de federatie Peddelsport Vlaanderen en vertelt alles wat je moet weten over de sport bij Niels in 'Spits'.

Voor België verdedigt Gabriel De Coster onze kleuren in de kano-kajak slalom op de Olympische Spelen, de enige Belg. Je moet zo snel mogelijk de rivier (over een afstand van 250-300 meter) naar beneden afvaren en door alle poortjes varen. Er zijn 18 tot 25 poortjes, waarvan er 6 of 8 stroomopwaarts genomen moeten worden.

Waar staan de poortjes? Verrassing!

Het parcours dat de sporters afleggen, ligt niet vast. De poortjes worden pas de dag vóór de wedstrijd opgehangen door de organisatie. Dat gebeurt met kabels over het water. Tijdens de trainingen hangen de coaches de poortjes op verschillende plaatsen, waarvan ze denken dat daar misschien de wedstrijdpoortjes zullen hangen. Maar de wedstrijd zelf is een grote verrassing, want eens de poortjes er hangen, mag je het water niet meer op om te oefenen. Je mag alleen nog kijken, tijdens een demo-run, zodat je kunt inschatten hoe de wedstrijd in elkaar zit. Die demo moeten de sporters zo goed mogelijk visualiseren en onthouden voor de wedstrijd.

Poortje missen = wedstrijd voorbij

Het is misschien wat kort door de bocht om het zo te verwoorden, maar het komt er vaak op neer. Als je een poortje mist, krijgt je 50 seconden straftijd. Dat is zo veel, dat je wedstrijd zo goed als voorbij is als je een poortje mist. Met je peddel tegen een stok zitten of met je lichaam of je boot een stok raken, betekent ook 2 strafseconden per poortje.

Kunstmatige stroming

Voor de kano-kajak slalom hebben ze in Tokio een nieuwe rivier aangelegd. Een bassin, waarin pompen voor stroming zorgen. Er vloeit 12.000 à 15.000 liter water per seconde door! Ingenieurs berekenen hoe het water moet stromen om het zo interessant mogelijk te maken. De rotsen zijn nep, ze zijn van plastic. Dat maakt het zachter voor de sporters als ze er tegen botsen.

Belgen hebben een achterstand in de sport, omdat hier geen bergrivieren zijn. Je moet veel reizen of stages doen als je goed wil trainen. In ons land is er bijvoorbeeld een parcours in Luik, een bassin op een natuurlijke rivier. Maar dat heeft schade opgelopen tijdens de overstromingen. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet