Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Professor Leonie Cornips over koeien en hun eigen taal: "Voor 'Ik moet gemolken worden' is er een aparte 'Boe'!"

wo 23 sep. - 4:00

In Nederland reiken ze midden november de Klokhuis Wetenschapsprijs 2020 uit. Dat is een prijs voor wetenschappelijk onderzoek dat interessant genoeg is voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Eén van de genomineerden is professor Leonie Cornips. Zij onderzocht hoe koeien praten. In 'Spits met David' vertelt ze dat deze dieren 16 koeiengeluiden maken.
Koeien
© Pixabay

"Binnen de taalkunde kijken we nooit naar hoe dieren spreken of hoe dieren taal bezitten. Want binnen de taalwetenschap leeft het idee dat taal ons menselijk maakt. Als je taal voorbehoudt aan mensen, dan doe je alleen onderzoek naar hoe mensen spreken. Ik vond het tijd om dit te bevragen. Ik stelde mij de vraag of het zo is dat alleen mensen over taal beschikken. Anderhalf jaar geleden ben ik gestart met de studie hoe biologen, ethologen en zoölogen naar de taal van dieren kijken. De taal van walvissen en dolfijnen is een goed voorbeeld. Waarom zouden deze studies alleen voorbehouden zijn aan uitsluitend biologen en niet aan taalwetenschappers," vertelt professor Leonie Cornips in 'Spits'.

De ene 'Boe' is de andere niet

Er bestaat een koeientaal: "Als kinderen hebben we boekjes gezien waarin staat dat de koe 'Boe' zegt. Dat is één geluid dat de koe voortbrengt. Met dit onderzoek ben ik verder gegaan. Het blijkt dat koeien veel meer manieren hebben om geluid te maken. Ze hebben verschillende soorten 'Boe's'. Nu blijkt ook uit experimenteel onderzoek van Duitse landbouwingenieurs dat die verschillende soorten 'Boe's' een eigen betekenis hebben. Zoals "Ik heb honger", of "Ik ben aan het bevallen", of "Ik roep een kalf", of "Ik moet nu wel echt gemolken worden". De laatste tijd heb ik mij geconcentreerd op de groet van sommige koeien als je hun stal binnen komt. Verschillen die 'Boe's' erg van elkaar? Dat zijn we aan het onderzoeken! Via software kunnen we zien hoe de verschillende geluiden van elkaar verschillen of juist overeen komen," besluit professor Leonie Cornips.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet