Rode Kruis vreest voor tekort aan bloedplaatjes

maandag 3 augustus 2020 - 18:21
Pexels
De zomer is traditioneel een periode waarin er minder bloed gegeven wordt. Om nog maar te zwijgen van de coronacrisis. Tel die twee bij elkaar en je begrijpt waarom er nu 50 procent minder bloeddonoren zijn.

"Als je een naald in iemands arm steekt en je laat bloed aflopen, dan is dat volbloed", legt Kenneth Coenye, hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan in Brussel uit. "Daar zitten alle belangrijke zaken in. Het plasma is de vloeistof waar de bloedcellen in rondzwemmen. De rode bloedcellen vervoeren het zuurstof, de witte bloedcellen zorgen voor je immuniteit. Bloedplaatjes zijn kleine cellen die heel belangrijk zijn voor de bloedstolling. Als je een wonde hebt, gaan de bloedplaatjes ervoor zorgen dat je niet doodbloedt."

Niet meer bloed nodig door corona

"Corona op zich heeft niet de vraag naar bloedproducten doen toenemen. Het is wel zo dat je voor bepaalde behandelingen tegen corona bloed nodig hebt. Bloedplaatjes worden vooral gebruikt bij patiënten die een tekort aan bloedplaatjes hebben of in geval van een ernstige bloedvergiftiging of trauma waar we bloedplaatjes geven om de stolling te bevorderen."

Mensen kunnen enkel bloed geven bij Het Rode Kruis en niet in het ziekenhuis.

Kenneth Coenye

De tweede golf

Bij de eerste golf waren ziekenhuizen gesloten voor andere consultaties en operaties. "We hopen dat dit bij de tweede golf niet het geval is. Die maatregel had twee doelen. Men wou niet dat mensen zich verplaatsten naar het ziekenhuis. De tweede reden was dat middelen en mensen beschikbaar waren voor coronapatiënten. Voor de tweede golf hebben we gelukkig voldoende beschermingsmaterialen en medicijnen. Het is niet nodig om de geplande medische activiteit stil te leggen."

"Mensen kunnen enkel bloed geven bij Het Rode Kruis en niet in het ziekenhuis. In de donorcentra van het Rode Kruis gaan ze er dan voor zorgen dat het bloed en de bloedelementen in de juiste ziekenhuizen terecht komen."

Meer informatie vind je op de site van Het Rode Kruis. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!