Saus vanboven, vlees vanonder: zo deel je je frigo het beste in

woensdag 5 februari 2020 - 16:42
Het project "In uwen frigo" van vzw FoodWIN wil ons slimmer eten laten bewaren in onze koelkast. Samen met Partena en Talentindex zullen ze lessen "koelkastsorteren" geven, onder meer aan huishoudhulpen. Met deze praktische tips van vzw FoodWIN kan je thuis ook al aan de slag. Goed voor de voedselverspilling én de portemonnee.

Het probleem van de voedselverspilling is wereldwijd enorm groot. Een derde van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Stel, je hebt een weegschaal met aan de ene kant het Atomium en aan de andere kant een lege vuilbak. Als je die lege vuilbak begint te vullen met voedsel dat verspild wordt, zou de weegschaal na 1 minuut uit balans zijn. Per minuut wordt er dus meer eten weggegooid dan het gewicht van ons monument. Belachelijk is dat. En daarom moeten we er iets aan doen!

Thermometer

Alles begint bij de temperatuur van de frigo. Het middelpunt van de koelkast moet ongeveer 4°C zijn. Heel wat types van frigo's werken met een draaiknop van 0 tot 5. Vaak staat de temperatuur tussen de 2 en 3. Maar hoeveel graden is dat? Om die temperatuur exact vast te stellen, hang je best een thermometer in de koelkast.

Kijk naar de indeling

In een standaardkoelkast zit onderaan een vak voor groenten en fruit. Daarboven zit in de meeste gevallen een koelelement. Dat wil zeggen dat het schap boven de groentelade het koudst is, zo'n 0° à 2°C. Helemaal bovenaan is het dan weer het warmst, zo'n 6° à 7°C.

Bovenaan plaats je het best de sauzen, maar ook melk en kaas blijven langer houdbaar op een hoger niveau. Vleeswaren bewaar je beter op een koudere plaats, meer richting de groentelade. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!