Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Scenarist F.C. De Kampioenen: “Als er een scene uit context wordt gehaald, is die dan racistisch? Je moet wel verder kijken naar de aflevering"

wo 22 jul. - 4:54

René Swartenbroeckx was 17 seizoenen lang scenarist bij de serie ‘F.C. De Kampioenen’. Er is de laatste dagen nogal wat te doen rond een aantal afleveringen. De VRT schrapt er twee. Eentje met een Kameroense voetballer, en ook ééntje met het personage Markske die zich zwart schminkt. René Swartenbroeckx vertelt in ‘Spits’.
© VRT

“Ik heb zo'n dertig afleveringen geschreven voor de reeks, tot zo'n tien jaar geleden. Ik had toen nooit verwacht dat die humor ooit zo veel stof zou doen opwaaien. Integendeel! Toen kon er met alles gelachen worden. We kwamen van een periode waarin er heel veel heilige huisjes, zoals de Kerk, gesloopt werden. We gingen er eigenlijk van uit dat er ook andere huisjes zouden sneuvelen en dat dat alleen nog meer zou kunnen. Maar nu merk ik dat er alleen maar nieuwe bijkomen en er een nieuwe soort preutsheid is. Ik vind het zielig, zelfs ziekelijk soms. Op een manier is dat ook een vorm van fundamentalisme.”

“Ik snap het niet. Men voert een cliché op en naar het einde toe wordt dat cliché doorprikt. Als er een scene uit de context wordt gehaald, is die dan racistisch? Je zou kunnen zeggen van wel. Je moet natuurlijk wel verder kijken naar de aflevering. Het blijkt dat het in feite een antiracistische aflevering is. Ze roept juist mensen op om hun vooroordelen opzij te schuiven en door te dringen tot de kern van de zaak. De serie heeft 21 jaar geduurd. Het fenomeen is dat na 30 jaar, zelfs negen jaar na het stopzetten, de serie nog steeds in de top drie staat. Er is nooit sprake geweest over het feit dat er kritiek zou komen op dit soort gevoeligheden.”

Beperkingen

De enige beperking die we toen hadden was 'Let op het budget!'. Het ging over gezond verstand en aanvoelen hoe ver je kan gaan. De scenario's werden gelezen en beoordeeld. In het begin door een kleine comité, later kwamen daar meer en meer mensen bij, tot het eigenlijk niet meer leuk was. Er moesten veel te veel meningen verkondigd worden. Maar ook daar is nooit iets gezegd over kwetsende humor.”

De afleveringenroepen juist mensen op om hun vooroordelen opzij te schuiven en door te dringen tot de kern van de zaak.

— Scenarist René Swartenbroeckx

"Niet meer mogelijk om een aflevering van een soap te schrijven die bestand is tegen de tijd"

“De maatschappij verandert doorheen de tijd, en ook onze kijk op verschillende thema's. Ik denk dat het eigenlijk niet meer mogelijk is om een aflevering van een soap te schrijven die bestand is tegen de tijd. Hier hebben we te maken met een sitcom die steunt op herkenbaarheid en die uitvergroot wordt. Dat is wel een beetje tijdgebonden. In de loop der jaren, dat is nu toch al 30 jaar, heb ik nooit problemen gehoord omtrent deze thema's. Ik ben echt bezorgd om de oprukkende preutsheid en gevoeligheid.

“Het is een extra druk op de schouders van de scenarioschrijvers. Ik heb er echt mee te doen! Ik heb nu al even geen scenario’s meer geschreven, want ik ben 85 geworden. Maar ik ben een beetje blij dat ik er geen meer moet schrijven! Ik zou me beperkt voelen in mijn vrijheid en creativiteit. Ik zou constant op eieren moeten lopen en zo kan je niet werken", besluit René Swartenbroeckx.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet