Tim Verheyden: "De nepvaccinatie van Bart Somers is wereldwijd (fake) nieuws geworden, tot in Japan!"

donderdag 8 april 2021 - 18:25
Heb jij al gehoord over de fake prik van Bart Somers? Social media expert Tim Verheyden vertelt wat er aan de hand is in ‘Spits’ bij David Van Ooteghem.

De nepvaccinatie van Bart Somers is wereldwijd nieuws geworden”, vertelt Tim Verheyden.

Een testdag 

Op 1 februari organiseerde het vaccinatiecentrum in sporthal ‘De Kimpel’ in Bilzen een testdag als voorbereiding van de opstart van de vaccinatiecampagne. Hoe werkt alles? Welke stappen moeten we doorlopen? Ze wouden alles testen: van aankomen met de auto, tot het zetten van de prik. Op zo’n momenten wordt ook de pers uitgenodigd en is er een burgemeester of minister bij die een foto laat maken.”

“Op een gegeven moment filmt ‘Het Journaal’ hoe Bart Somers een nepvaccinatie krijgt. Geen echte want dat ging toen nog niet. Het is een oefenprik, met het dopje nog op de spuit. 'Het Journaal' maakt hier een item van en komt zo op televisie. Maar een man heeft dit beeld op zijn tv gefilmd: 7 seconden met zijn smartphone. Niet het hele item, maar het moment dat Somers geen vaccin krijgt. Hij post dit op Facebook en het wordt instant een succes. Vooral in de kringen die tegen vaccinatie zijn. Zo zeggen ze: “Zelfs hier in België zijn er ministers die zich niet durven vaccineren." Voor je het wist, was dit wereldwijd verspreid. Tot in Japan!”

Wereldwijd verspreid

“Dat soort desinformatie gaat veel sneller dan de waarheid op sociale media. Het is in zoveel talen verspreid geweest: Frans, Turks, Japans, Arabisch, Fins, … Het filmpje zit overal, maar voornamelijk in die anti- vaccinatiegroepen. Je ziet hoe snel het gaat…”

"De minister is uiteraard ontstemd, liet zijn woordvoerder weten. Het is jammer dat zo iets belangrijk gebruikt wordt om fake nieuws te verspreiden en volledig uit zijn context is gehaald."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!