Tip voor Open Monumentendag: bezoek het Hof van Coloma in Mechelen voor het eerst in 20 jaar

vrijdag 11 september 2020 - 17:45
Hof van Coloma
Koen Van den Noortgate is directeur van het Klein Seminarie in Mechelen. Het is een van de scholen die op zondag 13 september ook meedoet aan de Open Monumentendag. In de school zit er ook een stadspaleis met het Hof van Coloma. David Van Ooteghem was in 'Spits' benieuwd naar dit pareltje van architectuur. 

Klein Seminarie

"Het Hof van Coloma is een 18de eeuwse stadswoning. We weten niet goed wanneer en door wie de woning is gebouwd. We weten wel dat midden de 18de eeuw de familie Coloma hier gewoond heeft tot de laatste telg Jean Ernest stierf in 1825. Jean Ernest had zelf geen kinderen en zijn erfgenamen verkochten het gebouw samen met een andere adellijke stadswoning, Het Hof van Hoogstraten aan Franciscus Antonius de Méan de Beaurieux, de toenmalige aartsbisschop van Mechelen. Hij was eerst van plan om hier zelf te gaan wonen, maar na twee jaar besloot hij in de twee gebouwen een school op te richten om jongens op te leiden tot priester", legt Koen Van den Noortgate uit in 'Spits'.

Bijzonder archief

"Het Klein Seminarie is een heel oude school met een oud archief. Michel Geerts, een oud-leraar geschiedenis, heeft al die documenten verzameld. Zo hebben we een boek van Ovidius, een Latijns dichter, gevonden uit het jaar 1600. De priesters in de 19de eeuw gebruikten toen dat boek om les te geven. In het boek staat onder andere 'Ars Amatoria', een gedicht over de verleidingskunst. De priesters vonden dat niet kunnen en hebben heel die passage uit dat boek gescheurd. Alle prenten die zij aanstootgevend vonden, zoals een naakte Bacchus, hebben ze er allemaal uitgesneden", vertelt Koen Van den Noortgate in 'Spits'.

Na 20 jaar voor het eerst te bezoeken

Het Hof van Coloma is helemaal gerenoveerd en na 20 jaar kan het je zondag voor het eerst bezoeken. "Dat is heel uniek. Het Hof van Coloma is uitzonderlijk goed bewaard, omdat het gebouw altijd in gebruik is geweest."

Open Monumentendag 2020

Open Monumentendag 2020: dat zijn 454 activiteiten en 330 monumenten in heel Vlaanderen. Het programma bestaat uit wandel- en fietstochten, digitale belevingen, exclusieve openstellingen en veel meer. Het belooft een fantastisch einde van een zomer in eigen land te worden!

Mis niets! Lees alles over het programma op de website van Open Monumentendag.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!