Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Toxicoloog Jan Tytgat: "Als er zilver in de maskers zit, is de vraag die we moeten stellen wat er gebeurt als we de maskers op lange termijn dragen"

ma 15 jun. - 3:19

De eerste mondmaskers die via defensie in België zijn besteld, konden vandaag in de apotheek afgehaald worden door 75-plussers. Er is al heel wat rond die levering te doen geweest en nu beweren Creamoda, Febelsafe en FBT, drie Belgische industriefederaties, dat de mondmaskers behandeld zijn met stoffen die 'schadelijk zijn voor mens en milieu'.

Volgens de industriefederaties zouden de maskers behandeld zijn met zilver en dat zou gevaarlijk zijn bij het inademen. "Het toepassen van zilver in textiel is niet van gisteren, omdat het antibacterieel werkt", zegt professor toxicologie Jan Tytgat in 'Spits met David'. "Maar een stuk textiel om te sporten bijvoorbeeld en waar zilver in verwerkt is om zweetgeur te voorkomen, is nog iets anders dan een mondmasker. Dan kan dat zilver opgenomen worden via de luchtwegen of ingeslikt via de slokdarm."

Nano deeltje zilver zijn anti bacterieel

Het zou om zilveren nanodeeltjes gaan die in de maskers zijn verwerkt om ze antibacterieel te maken. "Een nanodeeltje is een microscopisch klein deeltje", zegt professor Tytgat. "Een soort klein trosje dat vastgezet wordt op de draad van het textiel waar het masker van gemaakt is. Maar als je dat gaat wassen kan dat zilver beetje bij beetje loskomen.  En zeker na een aantal keren wassen is dat antibacteriële zilver weg en zit het in het rioolwater en de zuiveringsinstallaties en heeft dat zilver misschien daar een nog een antibacteriële werking." 

Is het gevaarlijk of niet?

"Je kan het dus inademen en inslikken. Acuut is er geen probleem, je moet al héél veel inademen of inslikken voor het gevaarlijk wordt. Dan ga je waarschijnlijk een blauwgrijze verkleuring van je huid krijgen en een hogere hartslag. Dé vraag die we ons moeten stellen, is wat er gebeurt als we de maskers op lange termijn dragen, enkele maanden bijvoorbeeld. Er zijn studies die aantonen dat zilver op langere termijn genotoxisch zou zijn. Dat het dus gevaarlijk is voor onze genen."

Zijn er certificaten en is er getest?

Niemand heeft de maskers getest, beweert Creamoda, Febelsafe en FBT. "Daar zou ik als wetenschapper de vraag stellen of er certificaten zijn. Je moet kunnen bewijzen dat de maskers zeer weinig zilver deeltjes vrijgeven bij gebruik en ook dat er bij herhaald wassen weinig zilver uitgewassen wordt. Zijn die certificaten er niet en is dat nooit getest, dan stel ik mij toch wel vragen", besluit professor Tytgat

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet