Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Vlaamse confederatie bouw: “Dankzij technologie, innovatie en mechanisering is de werf toegankelijker geworden voor vrouwen”

vr 5 mrt. - 4:02

Vrouwen in de Bouw: ze zijn er! Dat hebben we zelf mogen ervaren. Allemaal topvrouwen met tonnen energie voor hun job. Marc Dillen van de Vlaamse confederatie bouw heeft een perfect overzicht over de hele sector.

“Als we naar het onderwijs kijken, zien we dat hoe hoger men opgeleid moet zijn, hoe meer vrouwen er vertegenwoordigd zijn. Bij de burgerlijke ingenieurs bouwkunde zit er maar liefst een kwart vrouwen. Dat is uiteraard nog niet genoeg. Bij de andere opleidingen zoals de bachelor industriële ingenieur ligt dat percentage spijtig genoeg nog wat lager. Ook in het BSO en TSO is dat het geval, behalve wat de schilders- en decoratie-opleidingen betreft. Daar zitten heel wat vrouwen.”

“De percentages zijn wel aan het stijgen. De laatste 10 jaar is er wat evolutie. Meer en meer dames kiezen voor de bouw. Dat heeft ook te maken met de automatisering en mechanisering, waardoor steeds meer vrouwen zich toch geroepen voelen voor de bouwsector.”

Hoe hoger men opgeleid moet zijn, hoe meer vrouwen er vertegenwoordigd zijn.

— Marc Dillen van de Vlaamse confederatie bouw

Technologie en innovatie op de werf

“Vroeger werkten uitsluitend mannen op de werf, maar de huidige bouwsector is nu aan het digitaliseren. Dankzij technologie, innovatie, mechanisering is het veel toegankelijker geworden voor vrouwen, maar dat vraagt nog tijd om door te dringen. We hebben nu bijvoorbeeld kranen en dat maakt het makkelijker om als vrouw te werken op een werf. Er zijn nu wel echt meer mogelijkheden voor vrouwen in de bouw.

Nog zo'n voorbeeld van technologie en innovatie is het exoskeletDit is een harnas dat de functie heeft van een extern skelet. Het ondersteunt bij zware arbeid, maar ook bij het uitvoeren van een aantal taken. Het verstevigt het menselijk lichaam. Het ondersteunt de rug zodanig dat je heel lang een activiteit kan uitvoeren. Dit exoskelet kan bijvoorbeeld een boorhamer dragen, wat normaal gezien heel veel weegt. Zo kan je het beroep langer uitoefenen en is het minder zwaar. De boorhamer zweeft nu wat door de lucht als een veertje.”

“De prijzen van zo'n exoskelet verschillen, maar het wordt betaalbaarder. We zitten in een fase waar we alle mogelijkheden van een exoskelet uittesten. Maar naar de toekomst toe gaan we ervan uit dat dit meer en meer zal gebruikt worden op de bouwwerf.”

Meer vrouwen op de werf in de toekomst

“We zijn er zeker van dat er in de toekomst meer vrouwen op de werf zullen komen werken. De behoefte naar medewerkers en vrouwelijke medewerkers is zo groot en constant dat wij ervan uitgaan dat steeds meer vrouwen voor het beroep zullen kiezen. Niet alleen omdat hindernissen, zoals het zware werk, verdwijnen maar ook omdat vrouwen steeds meer geïnteresseerd worden in de bouw. Ze kunnen hier direct meewerken aan de circulaire economie en aan het klimaat. 40 procent van de uitstoot van CO2 is van gebouwen. Dus als we die allemaal energetisch renoveren, doen we een heel belangrijke bijdrage voor het klimaat. Daardoor dragen wij nu ook bij tot de maatschappelijke doelstellingen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet