Wetenschapsjournalist Koen Wauters: "Ofwel ben je uit altruïsme kandidaat tester voor een coronavaccin, ofwel ben je heel bang en wil je het als eerste"

woensdag 17 juni 2020 - 16:34
Getty Images
Bij Janssen Pharmaceutica in Beerse wordt druk gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Binnenkort wil Janssen Pharmaceutica starten met proeven op mensen.

"Al over een maand wil Janssen Pharmaceutica starten met proeven op mensen", vertelt wetenschapsjournalist Koen Wauters in 'Spits met David'. "Ze hebben daarvoor ook al 400 kandidaten die het vaccin willen laten inspuiten."  Is dat geen risico?  "Het vaccin is gebaseerd op een type vaccin dat al bij mensen wordt gebruikt. Dus het risico is beperkt maar nul-risico, dat bestaat niet."

Kandidaat uit altruïsme

"Er zijn twee soorten mensen die met zulke testen meedoen. Er zijn altruïstische mensen, die meedoen om de wetenschap te dienen en er zijn ook mensen die heel veel schrik hebben en als eerste het nieuwe vaccin willen krijgen. Er is ook een vergoeding, je krijgt er 1500 euro voor. Maar dat is niet belastingvrij. Je moet je ook niet alleen laten inspuiten met dat nieuwe vaccin, je moet ook een aantal keer terugkomen om je bloed te laten controleren. Het is dus een onkostenvergoeding."

Eerste testen

"Er zijn meer dan 100 groepen, zoals dat heet, wetenschappers en farmaceutische bedrijven, die aan het zoeken zijn naar een vaccin tegen het coronavirus. Maar van die ruim 100 zijn er maar een tiental die al een vaccin op mensen gaan testen. En Janssen ligt daarbij voorop. Nu weten we dat er altijd nog een pak kandidaat-vaccins afvallen tussen het labo en het echt massaal vaccineren. Dus het wordt afwachten welk vaccin het haalt."

Wil jij nog kandidaat zijn? Janssen Pharmaceutica zoekt nog altijd mensen. Je moet tussen 18 en 55 jaar oud zijn en in goede gezondheid.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!