Zijn diepvriesfrietjes gezonder dan zalm?

woensdag 3 april 2019 - 14:41
Let jij erop in de winkel? De Nutri-score geeft aan hoe gezond of ongezond een product is. Maar de score maakt soms vreemde sprongen. Diepvriesfrietjes scoren A en gerookte zalm dan weer een D. Hoe kan dat? En is de score dan wel belangrijk?

Maggie De Block (Open-VLD) wil de Nutri-score lanceren met een grote campagne. Hiermee wil ze het label bekender maken en de consument bewuster en gezonder laten kopen.

Wat is de Nutri-score?

Het is een label op de verpakkingen van voedingsproducten. Koop je een A, dan ben je goed bezig. Een E-product is minder goed. Hoe meer calorieën, vet, suiker of zout een product heeft hoe slechter de score. Fruit, groenten en producten met veel vezels en eiwitten scoren beter.

Waarom krijgen frietjes een A en zalm een D?

Diepvriesfrietjes hebben een A op de verpakking. Dat wil zeggen, gezond. Men gaat uit van het product en aardappelen zijn gezond. Het label houdt geen rekening met het feit dat je de frietjes nog moet frituren. Frietvet heeft uiteraard wel een score D.

Gerookte zalm krijgt dan weer een D omdat dit meer zout bevat. Hieruit kan je afleiden dat je dus beter verse zalm koopt. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!