Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Baby bij je op de slaapkamer? Zeker doen

do 27 sep. - 6:20

Als een baby op de slaapkamer bij de ouders slaapt zou dat wel eens flink wat positieve effecten kunnen hebben.  Ze slapen beter en worden veel socialer. Dat blijkt uit een grote en langdurige Amerikaanse studie naar de slaapplaats van een baby in het eerste half jaar.  De kinderen zijn daarna nog gevolgd tot ze zes of acht jaar waren.  
Baby op je slaapkamer?  Zéker doen!
© vrt nws

In België raadt Kind & Gezin aan om een baby "zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar te laten slapen in de ruimte waar jij ook bent: de woonkamer, de opvangruimte, slaapkamer, ... zo kan je regelmatig en rechtstreeks toezicht garanderen. 's Nachts slaapt een baby zo dicht mogelijk naast het bed van de ouders, maar wel in zijn eigen bed (co-sleeping genoemd)".

In Nederland wordt  6 maanden slaap in de kamer van de ouders aangeraden, room-sharing heet het daar.  Het het risico op wiegendood halveert bijna.

Afhankelijk 

Er wordt veel over gespeculeerd en gediscussieerd of baby's 'afhankelijk' worden als ze bij de ouders slapen maar niemand had dat ooit onderzocht met zo'n lange studie.  Ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers van de Nederlandse Radboud Universiteit heeft dat nu wel gedaan, samen met de University of Maryland. En het blijkt dat er geen negatieve effecten zijn. "Wat we gevonden hebben, is dat we niet kunnen zien dat het samen slapen gerelateerd is aan latere problemen, niet als de moeders rapporteren en ook niet als de leraren rapporteren", zo zei ze in het Radio 1-programma "Nieuwe Feiten". 

Grote studiegroep

Om meer inzicht te krijgen deden doctor Beijers en haar collega's de eerste grote studie naar dit fenomeen, met bijna 200 baby's en hun ouders. Ze lieten de ouders een dagelijks slaapdagboek bijhouden voor de eerste zes maanden van het leven van de baby, en konden zo berekenen hoe veel weken de baby's bij de ouders op de kamer sliepen.

Later volgden ze de kinderen tot ze 6 tot 8 jaar oud waren. Ze lieten de moeders, en ook leraren, rapportages maken van het gedrag van de kinderen en het gedrag van de kinderen werd geobserveerd. Zo konden ze kijken naar slaapproblemen, gedragsproblemen als angst en agressie, maar ook naar zogenaamd pro-sociaal gedrag: de behulpzaamheid voor anderen, bijvoorbeeld het troosten van een ander kind dat gevallen is.

Geen negatieve, mogelijk zelfs positieve gevolgen

De resultaten laten zien dat samen slapen of room-sharing niet gerelateerd is aan slaap- of gedragsproblemen als de kinderen 6 tot 8 jaar zijn. "Hoewel speculaties bestaan dat room-sharing vroeg in het leven allerlei slaap- en gedragsproblemen in de hand werkt, komen er geen aanwijzingen naar voren uit dit onderzoek dat room-sharing in de eerste zes maanden negatieve effecten heeft op het kind", zo zegt Beijers. 

Daarnaast lijken er aanwijzingen te zijn dat er wel een verband is tussen room-sharing vroeg in het leven en positieve uitkomsten bij het kind, waaronder een verbeterde slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag. Om daar definitieve uitspraken over te kunnen doen, is er volgens Beijers echter meer en ander onderzoek nodig. In elk geval zijn er geen aanwijzingen om aan te nemen dat er negatieve effecten zijn, en het blijft hoe dan ook een feit dat het risico op wiegendood bijna halveert als de baby de eerste 6 maanden van zijn leven in een eigen wiegje in de kamer van de ouders slaapt. 

De studie van Roseriet Beijers en haar collega's van de University of Maryland is gepubliceerd in "Child Development".

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet