Ga tijdens je wandeling eens op zoek naar stoepplantjes

dinsdag 2 februari 2021 - 16:23
Tijdens de pandemie zijn we allemaal creatief geworden om leuke themawandelingen te verzinnen. Maar misschien kan het ook eens leerrijk zijn? ‘De Leidse Hortus botanicus’ maakte een stoepplantjes wandeling, gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek.

Door de beperkingen van de quarantaine regels, kregen we noodgedwongen meer oog voor het kleine in onze omgeving. Waarom zouden we dus niet eens inzoomen op het kleine natuurgebied onder onze schoenzolen? Hoe vaak lopen we niet langs (of zelfs op) stoepplantjes ... We zien ze niet eens. Maar ze zijn ook bewoners van de stad of het dorp waar we wonen. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze onopvallend lijken, zijn ze zeer belangrijk!

Heb altijd een krijtje op zak 

'De Hortus botanicus' van Leiden, in Nederland, roept op om met een krijtje een cirkel te trekken rond de stoepplantjes die je tegenkomt en ze te benoemen. Zo laat je ook andere wandelaars zien dat plantjes waar je misschien voorbij loopt eigenlijk best bijzonder kunnen zijn

Je kan de plantjes inscannen met een app zoals LeafSnap, PlantNet of Nature ID om te weten wat het juist is. Zo kan je bijvoorbeeld ook zien waar ze vandaan komen, misschien vind je wel de gehoornde klaverzuring afkomstig uit Zuid-Europa.

Je kan de stoepplantjes volgen op hun eigen Facebook en Instagram pagina waar je alle nieuws kan volgen, vragen kan stellen en je eigen bevindingen kan posten.

De Hortus botanicus geeft ook suggesties hoe je zelf een stoepplantjesherbarium kan maken of welke proefjes je op de planten kan doen.

Ze hebben ook een maandkalender gemaakt. Zo moet je in februari vooral op zoek gaan naar de kleine veldkers, vroegeling, vogelmuur en zandhoornbloem. Als je nog een stap verder wil gaan, kan je jouw bevindingen insturen voor het universitaire onderzoek.

667 verschillende stoepplantjes

Er zijn al 23.355 stoepplantjeslijsten ingestuurd en 667 soorten planten waargenomen:

  • 1.206 madeliefjes
  • 1.104 keer straatgras
  • 1.076 keer klein kruiskruid
  • 969 waarnemingen van vogelmuur
  • 945 herderstasjes

Meer info over de stoepplantjes: www.hortusleiden.nl/onderwijs/stoepplantjes-1

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!