Natuurpunt wil nachtverbod op robotmaaiers: gevaar voor egels en andere nachtdieren

dinsdag 8 september 2020 - 07:54
Natuurpunt pleit voor een nachtelijk verbod op robotmaaiers. De kleine automatische grasmaaiers zijn gevaarlijk voor egels en andere dieren die 's nachts in de tuin op zoek gaan naar eten. Een botsing met een robotmaaier leidt vaak tot de dood.

Het is bekend: het gaat niet zo goed met de egel. Elk jaar sterven bijvoorbeeld duizenden egels in het verkeer. Maar ook in onze tuinen loopt het stekelige diertje gevaar. Zo hebben veel mensen de gewoonte om 's nachts het gazon te maaien met een robotmaaier. Net het moment waarop de egel en andere nachtdieren in de tuin op zoek gaan naar eten.

Egels rollen zich op als ze gevaar waarnemen. Robotmaaiers wijken daar echter niet voor. Een botsing met zo'n kleine grasmaaier levert egels vaak diepe snijwonden op, op de rug bijvoorbeeld of aan de snuit. Vaak met de dood tot gevolg.

's nachts opladen, niet rijden

Natuurpunt wil daarom een nachtelijk verbod op robotmaaiers. Laat ze 's nachts opladen, maar niet rijden, roept de vereniging op. In sommige gemeenten in Wallonië bestaat zo'n verbod al. Ook fabrikanten van robotmaaiers bevelen aan om ze 's nachts niet te gebruiken. Enerzijds om nachtdieren te beschermen, maar ook omdat het natte gras de maaier kan beschadigen.

Natuurpunt roept eigenaars van zulke maaiers ook op om goed te letten op de afstand tussen de beschermkap van de maaier en de grond. Die mag niet groter zijn dan 4,5 centimeter. Op die manier lopen jonge egels minder kans om gewond of zelfs verhakkeld te raken.

Tips om egels in je tuin te helpen

Egels zijn dus kwetsbare dieren en komen steeds minder vaak voor. Maar als u met een aantal zaken rekening houdt, wordt uw tuin een veilige plek voor hen. Negen tips van Natuurpunt:

1. Zorg voor beschutting.
2. Kies voor inheemse plantensoorten.
3. Kies voor een haag in plaats van een omheining.
4. Voorzie een egelpoortje als je toch een omheining hebt.
5. Voorzie een loopplankje als je een vijver hebt.
6. Vermijd insecticiden en slakkenkorrels.
7. Voorzie extra voedsel (maar geen melk!)
8. Vermijd het gebruik van draad of gaas in je tuin.
9. Hou de hond 's nachts binnen of in een ren

Meer informatie over egels in je tuin en hoe je ze kan beschermen vind je op de site van Natuurpunt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!