Nieuw leven voor oude autobatterijen

dinsdag 8 oktober 2019 - 18:14
An Verstuyft
opslagbatterij
Foto: VRT
Umicore in Olen heeft in samenwerking met Engie een grote opslagbatterij ontworpen die bestaat uit afgedankte batterijen van elektrische auto's. Die hebben niet meer voldoende vermogen om te dienen in een auto, maar wel nog om elektriciteit op te slaan.

Er zijn meer en meer elektrische auto's en dus zijn er ook meer en meer batterijen te recycleren. Met 48 van die afgedankte batterijen hebben Umicore in Olen, dat batterijen ook recycleert, en elektriciteitsproducent Engie een grote opslagbatterij gecreëerd: een zogeheten Second Life Unit. Die moet helpen om het elektriciteitsnet stabieler te maken. Wanneer er pieken zijn op het net, bijvoorbeeld door de windmolens en de eigen energiekrachtcentrale van het bedrijf, zal de batterij elektriciteit opslaan. Wanneer er wat minder elektriciteit is, zal de batterij stroom afgeven.

Langere levensduur dus duurzamer

"Batterijen die op het einde van hun levensduur zijn in een wagen, hebben nog altijd 70 procent van hun capaciteit. Dat is voldoende voor dit soort toepassingen," zegt Geert Defieuw van Umicore. "Dat betekent ook dat de we de batterijen pas later gaan moeten recycleren. We gaan dus duurzamer om met onze natuurbronnen." Op deze manier kunnen de autobatterijen nog tien jaar langer mee.

Betere batterijen

Het moet ook op langere termijn ook leiden tot betere batterijen: "We kunnen aan de hand van deze opslagbatterij nagaan hoe batterijen zich gedragen, wanneer ze langer gebruikt worden. Die informatie kan ons helpen om de batterijen die we maken voor onze klanten te verbeteren."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!