"Ook in mijn praktijk komen politici die het moeilijk hebben"

donderdag 18 oktober 2018 - 08:03
Dennis van den Buijs
Dirk De Wachter
Psychiater Dirk De Wachter schrikt niet dat veel burgemeesters vrezen voor het zwarte gat nu ze niet herverkozen zijn. Al hoeft dat niet het einde van hun geluk in het leven te betekenen.

"In tegenstelling tot wat velen denken, blijken politici na verkiezingen ook maar mensen die soms tegenslag kunnen hebben", zegt De Wachter in Start Je Dag. "Je job verliezen is altijd erg. Of er nu een fabriek sluit of bij een faillissement, maar burgemeesters zijn natuurlijk heel zichtbaar voor iedereen."  Dat heeft voor- en nadelen volgens De Wachter. "Iedereen ziet altijd alles wat je doet. Maar omgekeerd worden zo'n figuren ook vaak langs alle kanten door iedereen ondersteund." 

Omarm me

Moet elke toekomstige ex-burgemeester dan naar de therapeut lopen? " Laten we de hulp vooral niet niet nodeloos psychiatriseren," zegt De Wachter. "Niet iedereen moet met zijn verdriet naar de dokter. Er zijn familie, vrienden, en partijgenoten waar ze hopelijk terecht kunnen." Het advies van De Wachter voor politici die het zwarte gat vrezen is niet anders dan voor gewone stervelingen.

Wees verbonden met de mensen rondom je. Spreek erover met hen. Dat is mijn goede raad voor iedereen die het moeilijk heeft.

Dirk De Wachter

Vuile campagnes

Maar is het wel zo eenvoudig als je tijdens een bitsige campagne ook al heel wat harde woorden hebt moeten slikken? "In mijn praktijk zag ik de voorbije jaren politici die tegen de macht zijn aangelopen. Er is veel concurrentie tussen grote ego's die elkaar bijna naar het leven staan. Als er macht in het spel is worden de menselijke relaties helaas uitvergroot."

Ook de sociale media helpen niet volgens Dirk De Wachter. "De beledigingen staan openlijk op facebook en iedereen kan ze lezen. Dat maakt het voor de betrokkenen niet gemakkelijker." Toch benadrukt De Wachter dat er hoop is. "Laten we objectief blijven. Politici hebben vaak iets meer financiële middelen en kansen op een nieuwe job dan de man in de straat."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!