Racisme in amateurvoetbal wordt in kaart gebracht. "Dat is goed, maar elke supporter draagt een verantwoordelijkheid"

maandag 13 januari 2020 - 12:19
Peggy Van de Velde
Enkele spelers FCE Moortsele op het veld
Foto FCE Moortsele
FCE Moortsele heeft vorig jaar een wedstrijd stilgelegd na een racistisch incident. De club is tevreden met het plan van Voetbal Vlaanderen dat scheidsrechters vraagt om racisme in het amateurvoetbal beter in kaart te brengen, maar de trainer wijst erop dat het de verantwoordelijkheid van de clubs en de supporters zelf is.

Voetbal Vlaanderen wil het racisme in amateurvoetbal beter in kaart brengen. Scheidsrechters zullen vanaf het nieuwe seizoen op 1 juli bij rode kaarten of incidenten een gedetailleerder verslag moeten maken.

Trainer Tim Baele van voetbalploeg FC Moortsele vindt dat een goede zaak. Vorig jaar is de wedstrijd tussen FCE Moortsele en FC Smetlede stopgezet. Een supporter van FC Smetlede had racistische opmerkingen gemaakt tegen een speler van Moortsele. De scheidsrechter legde de wedstrijd even stil, maar Moortsele wilde niet meer herbeginnen, de hele ploeg verliet het veld uit solidariteit met hun speler

Het is aan de clubs

Volgens Tim Baele, trainer van Moortsele worden er veel racistische opmerkingen gegeven. Dat er nu een charter komt is goed, vindt hij, maar hij wijst erop dat elke supporter zijn verantwoordelijkheid heeft. 

Hij begrijpt dat er in de sport veel emotie is, "er wordt al eens iets geroepen, maar echt puur racisme naar één speler toe, dat is erover."

"Het zijn vaak enkelingen aan de zijlijn", merkt de trainer. "De clubs zélf moeten optreden. Zij weten perfect welke supporters veel roepen en welke over de schreef gaan. Voor de scheidsrechters is dat veel moeilijker om te zien."


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!