Realiteit en fictie dicht bij elkaar voor Leah - Marianne - Thys in 'Thuis': "Ze wil dit verhaal écht spelen"

dinsdag 31 augustus 2021 - 12:00
Het 27e seizoen van 'Thuis' is meteen begonnen met een onverwacht overlijden. Het personage Leo Vertongen krijgt een beroerte. Op die manier komen fictie en realiteit pijnlijk dicht bij elkaar voor actrice Leah Thys (76). Zij verloor eerder dit jaar haar man Jos, en moest niet veel later op de set van 'Thuis' een herkenbare verhaallijn spelen, nu haar tv-echtgenoot Leo is overleden. "Maar Leah stond erop om dit te doen zoals gepland", vertelt Thuis-producer Hans Roggen.

In de eerste aflevering van het 27e seizoen van 'Thuis' nemen de makers meteen afscheid van een geliefd personage. Leo Vertongen, die sinds februari 2008 wordt vertolkt door acteur Walter Moeremans (81) overlijdt aan de gevolgen van een beroerte. Hij wordt nog naar het ziekenhuis gebracht, maar die hulp kan niet baten. Marianne krijgt er te horen dat Leo het niet gehaald heeft. Hun kersverse huwelijk is dus van een tragisch korte duur.

Pijnlijk toeval

Het overlijden van haar tv-echtgenoot komt als een bijzonder opvallend en pijnlijk toeval voor actrice Leah Thys, die sinds jaar en dag Marianne Bastiaens vertolkt in 'Thuis'. In het voorjaar van 2021 moest Thys afscheid nemen van haar echtgenoot Jos De Man, die overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook Thys zelf raakte besmet met het virus, en lag een tijdje in het ziekenhuis.  

De actrice herstelde en keerde in de loop van de zomer - zoals gepland - terug naar de set van 'Thuis'. Daar wachtte haar meteen een pittige verhaallijn. "Leah was resoluut: ze wou dit spelen, punt", zegt Thuis-producer Hans Roggen. 

Met elke kras op je ziel word je een betere acteur

Leah Thys

"De verhaallijn rond het overlijden van Leo is begin 2021 al bedacht door de schrijvers van 'Thuis'. In een dagelijkse fictiereeks is het niet ongewoon dat de grote verhalen lang op voorhand bepaald zijn. Maar de scènes zijn pas opgenomen eind juli-begin augustus, niet lang na de terugkeer van Leah naar de set", vertelt Roggen. "Uiteraard hebben we met haar besproken wat we hiermee zouden doen, gezien de gebeurtenissen in haar eigen leven."

"Het wordt een prachtig verhaal"

Leah Thys is op haar beurt volop bezig met zichzelf "opnieuw uit te vinden", zo schreef ze deze zomer in een bijzonder eerlijke open brief over haar rouwproces. De actrice voelt zich nog niet klaar om met de pers te praten na die turbulente periode, maar ze heeft de 'Thuis'-fans via die weg wel laten weten dat ze opnieuw op de 'Thuis'-set staat en dat "het verhaal wordt verteld zoals het bedoeld en geschreven is. Het wordt een prachtig verhaal."  

"Ik ben een actrice"

"Leah was heel duidelijk: "komaan mannen, ik ben een actrice, en ik ga mijn rol spelen", zegt Thuis-producer Hans Roggen daarover. "Ze wil hier al haar métier in steken. Want al komen sommige verhaallijnen héél dicht bij onze acteurs: Leah is Marianne niet. En daarom speelt ze dit verhaal met een bijzonder grote fierheid. Want Leah heeft het in het verleden vaak genoeg gezegd tegen de acteurs in opleiding, aan wie ze lesgeeft: "met elke kras op je ziel word je een betere acteur"."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!