Rekruut van België in Elsenborn: de kroonprinses start militaire opleiding met initiatiekamp

woensdag 16 september 2020 - 07:16
Koninklijk Paleis
Kroonprinses Elisabeth zoals we ze nog nooit gezien hebben: in militair uniform, schietend, marcherend, aan het afzien tijdens de sporttraining. Sinds begin september en vier weken lang ondervindt ze aan de lijve wat het is om militair te zijn.

Elisabeth is afgestudeerd aan de middelbare school in Wales, en heeft er nu voor gekozen om een jaar te gaan studeren aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. De eerstejaars mogen er duidelijk meteen invliegen, zien we op de beelden die het Koninklijk Paleis heeft vrijgegeven.

"Komaan, van België! Goed bezig!” De medestudenten van kroonprinses Elisabeth op de Koninklijke Militaire School moedigen haar aan, terwijl ze afziet, samen met haar peloton, tijdens de conditietraining in Kamp Elsenborn. De aftrap van haar jaar aan de Koninklijke Militaire School begint met de militaire initiatiefase, kortweg de MIF, en is meteen een cultuurschok.

“We staan op om 5u45, en houden u intellectueel, fysiek en in groep bezig tot 23u ’s avonds,” legt Majoor van het vliegwezen Isabel Vanhavermaet uit. Zij begeleidt de eerstejaars aan de Koninklijke Militaire School. “U begrijpt, dat is geen lachertje. Maar je komt jezelf pas tegen als je het moeilijk hebt. Als je het nooit moeilijk hebt, dan weet je niet wat het is om in het terrein te staan en moe te zijn en toch te moeten opletten.”

Van België

Elisabeth krijgt hier in Elsenborn net zoals haar medestudenten een snelcursus wat het betekent om militair te zijn. Ze leert er de waarden van Defensie, zoals discipline en zelfdiscipline, respect, inzet, moed. En ze leert hier ook schieten, marcheren, zich camoufleren, net zoals alle anderen.

“Het is voor ons een eer om haar bij ons te hebben, maar we behandelen haar gewoon zoals elke andere leerling”, vertelt Majoor Vanhavermaet. “Zij wordt aangesproken met haar familienaam. Dat is ‘van België’, omdat ze in een Nederlandstalig peloton zit. Net zoals wij alle leerlingen met hun familienaam aanspreken. Haar medeleerlingen hebben haar ook enorm goed geïntegreerd. Ik denk dat niemand dagdagelijks beseft dat er een prinses in hun peloton zit.”

Onzichtbare lijfwacht

Toch is ze niet helemaal zoals een andere leerling, want een kroonprinses heeft de klok rond security rond zich. Vanhavermaet nuanceert wel: “Er is permanent een lijfwacht aanwezig, maar die gaan heel goed op in het decor. Ik ben ervan overtuigd dat een groot aantal van de deelnemers zelfs niet weet dat die er zijn. En zoals het ook hun job is doen zij alles mee wat de kroonprinses doet natuurlijk.”

Blauwe muts en parade

“We hebben de gezondheid rond corona, maar we hebben ook de gezondheid van de leerlingen,” legt Vanhavermaet uit. “Ze moeten zich toch ook op een deftige manier kunnen voorbereiden op hun sporttesten, en dus hebben we een conditietraining die Covid-proof is, waarbij de studenten afstand kunnen houden.”

“Slapen kunnen de studenten nog wel met meer op één kamer. “De leerlingen slapen nu op een kamer van zes, maar slechts met drie personen, zodat er genoeg afstand zou zijn. Onze mess is deze keer geen gewone kantine. We hebben meer tafels kunnen zetten, de leerlingen eten elk aan een uiteinde.”

Het kamp in Elsenborn duurt vier weken, als Elisabeth hiervoor slaagt, krijgt ze haar blauwe muts van de KMS, en stapt ze meteen mee op in haar eerste parade, op 25 oktober.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!