Stormschade aan je zonnepanelen? Dit kan je doen!

dinsdag 4 mei 2021 - 06:10
Zijn er door de storm heel wat zonnepanelen van je daken gewaaid? Pech of te vermijden?

"Vooral bij platte daken zijn er problemen," vertelt Janni Van Loco van zonnepanelenbedrijf Ensys. "Op een schuin dak zitten je panelen met een haak verankerd in een steunbalk van het dak. Op een plat dak is dat niet het geval. Vroeger werden zonnepanelen ook onder een veel schuinere hoek geplaatst waardoor de wind er gemakkelijk onder kan," vertelt Van Loco.

Recente installaties minder risico

Wie recent zijn zonnepanelen liet plaatsen loopt minder risico op schade. "Tegenwoordig gebruiken we een lagere hellingsgraad en zijn alle panelen met elkaar verbonden. Bovendien doen wij een uitgebreide ballastberekening om de constructie op bepaalde plekken met extra gewichten te verzwaren. We maken ook de zij- en achterkant van de zonnepanelen winddicht," besluit Van Loco.

Brandverzekering

Wie tijdens de storm zijn zonnepanelen naar beneden zag tuimelen kan een beroep doen op zijn verzekeraar. "De brandverzekering dekt alles wat met je zonnepanelen te maken heeft," vertelt Van Loco. Voorkomen is natuurlijk nog beter dan genezen. "Contacteer bij twijfel je installateur. De gouden raad blijft: zonnepanelen op schuine daken moeten verankerd zijn. Op platte daken is de ballastberekening cruciaal. "

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!