Wat betekent de ophokplicht van pluimvee nu precies?

dinsdag 16 november 2021 - 13:30
Vanaf maandag 15 november geldt er in ons land een ophokplicht voor pluimvee en vogels, nadat er in Schilde een besmetting van het vogelgriepvirus vastgesteld is bij een wilde gans. Maar wat betekent dat nu allemaal voor jouw kippen, ganzen en eenden?

Wat is de vogelgriep? Is het gevaarlijk voor mensen?

Vogelgriep is een heel besmettelijke virusziekte waarvoor de meeste vogelsoorten gevoelig zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat het virus ook schadelijk is voor de mens. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan je als mens besmet raken met de vogelgriep, dat gebeurt wanneer er een direct en intensief contact met de besmette dieren is geweest.

Je kippen, kalkoenen, ganzen, eenden,... kunnen er goed ziek van zijn. Hoewel de symptomen variëren van dier tot dier, zijn er wel enkele typerende ziektetekens, zoals ademhalingsproblemen, tranende ogen, weinig eetlust en sloomheid. Als de dieren met de 'hoogpathogene' variant van het virus besmet raken, kan het zelfs leiden heel ernstige ziekte of de dood.

Hoe raken vogels besmet met het virus?

Dieren kunnen besmet raken door direct contact met zieke dieren, maar ook door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest. Daarom is het nu zo belangrijk om je pluimvee af te schermen van 'vreemde vogels'.

Wat houdt de ophokplicht precies in?

  • Iedereen, dus zowel pluimveebedrijven als iedereen die kippen, siervogels of duiven heeft, moet zijn vogels ophokken of afschermen met een net. Zo voorkom je dat jouw dieren in contact komen met wilde vogels die het virus zouden kunnen dragen.
  • Zet je voeder- en drinkbakken binnen of scherm ze af, zodat er zeker geen contact kan plaatsvinden met wilde vogels.
  • Geef je dieren geen oppervlaktewater of regenwater te drinken dat toegankelijk is voor wilde vogels.

Hoe lang duurt de ophokplicht nog?

Zolang de vogelgriep de ronde blijft doen, doe je er goed aan om je dieren te beschermen én om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wat als je kip, gans of eend symptomen heeft?

Als je pluimvee symptomen vertoont, contacteer dan zeker je dierenarts.

Zie je een dode wilde vogel, raak het dier dan zeker niet aan. Bel dan de influenzalijn via 0800 99 777.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!