Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Wat is energiezuiniger: water koken in een waterkoker of op het gasvuur?

wo 10 mrt. - 8:52

We doen het bijna iedere dag: water koken. Voor een kopje thee, om de aardappelen te koken, noem maar op. Maar wat is de meest zuinige manier? In een waterkoker (elektrisch), in een pot op het gasvuur, in de microgolfoven of op een inductieplaat.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een waterkoker de oplossing is met het beste rendement om water te verwarmen. Water opwarmen voor een kopje thee met een waterkoker duurt minder dan 50 seconden. Met de microgolf is dat 2 minuten en met een gasvuur of elektrische kookplaat meer dan 3 minuten.  

Wat het verbruik van energie betreft: bij een waterkoker is dat 0,02 kWh, bij de microgolf 0,04 kWh en bij een kookpot op een gasvuur loopt dat met 0,07 kWh zelfs op tot meer dan het driedubbele. 

Hoeveelheid watt is belangrijk

De ene waterkoker is de andere niet. Een model van 2200 watt verbruikt meer energie per seconde dan een model van 1700 watt, maar zal je water sneller aan de kook brengen. Je hoeft hem dus minder lang aan te zetten, maar je gebruikt wel meer stroom per minuut.

Dan maakt het ook nog uit wat voor verwarmingselement erin zit. Waterkokers met 'open verwarmingselementen' (die je ziet zitten als je het deksel van de waterkoker optilt) verwarmen het water sneller dan waterkokers waarbij het element verborgen zit in de bodem. Dat komt omdat het element direct in het water zit, en dus effectiever zijn warmte kan afgeven.

Gas: veel energieverlies

Waterkokers zijn de meest efficiënte manier om water te laten koken. Ongeveer 80 procent van de warmte die ze opwekken komt rechtstreeks in het water terecht. Bovendien gaat een waterkoker in veel gevallen automatisch uit zodra het water kookt.

Dit zijn dan ook punten waarop fluitketels en pannen op het gasfornuis het verliezen van de waterkoker. Want veel van de restwarmte van het gaspitje glijdt erlangs omhoog. Het kost dus meer energie om een halve liter water op het gasfornuis te verwarmen dan om diezelfde hoeveelheid in de waterkoker te verwarmen. En omdat je zelf het gas moet uitdraaien, staat het vuur vaker onnodig lang open.

Hoeveelheid water is belangrijk! 

Wil je echt zuinig aan de slag? Gebruik dan enkel wat je nodig hebt. Als je maar een halve liter kokend water nodig hebt, maar je doet één liter in je pan dan moet je twee keer zoveel energie genereren om het water warm te krijgen. Als je daarna de helft weggiet, heb je dus onnodige energie verbruikt. Dat is een groter probleem dan hoe je dat water precies gekookt hebt.

Maar, let op!

Dit gaat enkel en alleen over het energieverbruik. Zet je het verbruik om in kostprijs dan is gas de meest voordelige energiebron aangezien 1 kWh gas minder kost dan 1 kWh elektriciteit.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet