Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Werelddag Suïcidepreventie: cijfers dalen, maar blijven alarmerend hoog

di 10 sep. - 11:18

10 September is het de internationale dag ter voorkoming van zelfdoding.

Wereldwijd stappen er elk jaar 800.000 mensen uit het leven. Omgerekend is dat 1 persoon om de 40 seconden. Vlaanderen zit met ongeveer 16 zelfdodingen per 100.000 inwoners boven het wereldwijde gemiddelde. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). De cijfers mogen dan wel in dalende lijn zijn, ze blijven alarmeren hoog.

Zelfdoding is iets van alle leeftijden, geslachten, landen en afkomst. Maar het komt toch vooral voor bij adolescenten en jongvolwassenen. Binnen de leeftijdsgroep van 15 tot 29-jarigen komt zelfdoding het meest voor bij mannen: 3 keer zoveel mannen stappen uit het leven als vrouwen. Bijna 80 procent van alle zelfdodingen vindt plaats in landen met een laag of gemiddeld inkomen. Toch liggen de cijfers over het algemeen hoger in landen met een hoog inkomen, zoals bijvoorbeeld in België.

Mensen die al eerder een poging tot zelfdoding hebben ondernomen, lopen het meest risico op zelfdoding.

— Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de WHO

"Ernstig gezondheidsprobleem"

Volgens de WHO tonen de cijfers aan dat zelfdoding een ernstig gezondheidsprobleem blijft. In landen met een hoog inkomen (zoals België) gaat zelfdoding vaak samen met geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en alcoholverslaving. Al gebeuren heel wat zelfdodingen in een opwelling, voorafgegaan door financiële of relationele problemen, chronische pijn of ziekte. Maar ook rampen, conflicten, geweld en misbruik kunnen tot zelfdoding leiden.

Ook bij groepen die discriminatie ondervinden, zoals vluchtelingen en migranten, holebi's, transgenders en gevangenen ligt het cijfers hoger.

Taboe

Zelfdoding blijft een groot taboe, daarom vinden heel wat met mensen moeilijk hulp. Het taboe doorbreken is voor de WHO dan ook een belangrijk streefdoel. Er moet door regeringen, de gezondheidssector, onderwijs en andere maatschappelijke spelers gewerkt worden aan een preventiebeleid en zelfdoding bespreekbaar maken. 38 landen hebben aangegeven dat ze een nationale preventiestrategie hebben. België hoort daar niet bij, omdat gezondheidspreventie een bevoegdheid van de gewesten is. Vlaanderen heeft wel een actieplan.

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be .

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet