Van zonnepanelen en slimme meters

donderdag 2 februari 2017 - 17:34
Met zonnepanelen verbruik je beter energie overdag dan ’s nachts, dan haal je er meer voordeel uit.

We zijn jarenlang gewend om ’s nachts energie te verbruiken omdat er dan een overschot is aan kernenergie. Met zonnepanelen moet je anders leren omgaan met je energieverbruik legt professor Ronnie Belmans van Energyville uit. De panelen brengen het meest op overdag als de zon schijnt, dus verbruik je best het meest overdag. Een dag- en een nachtmeter wordt dan overbodig.

Je moet met zonnepanelen anders omgaan met energieverbruik: op zonnige dagen overdag met veel rendement, moet je het meest verbruiken. Bijvoorbeeld op de middag de wasmachine aanzetten, of de elektrische auto opladen. Op die manier haal je meer rendement uit je investering.

Slimme meter

Baten en kosten voor een installatie van 7 kW (ongeveer 55 zonnepanelen) ruw berekend:

850 uur = 6000 kWh x 25 cent/kWh = 1500 Euro

Trek daar 770 Euro prosumententarief af = 730 euro

Dat bedrag zou je extra moeten betalen als je geen zonnepanelen hebt.

Het bedrag, en de terugverdientijd van je investering hangen af van de grootte en prijs van je installatie.

Je doet zo’n investering niet voor een jaar of drie, maar op lange termijn van bijvoorbeeld 20 jaar.

Met slimme meters kan het prosumententarief afgeschaft worden. Zo’n meter geeft het werkelijke verbruik nauwkeuriger weer en kost 100 tot 200 euro, wat minder is dan het prosumententarief.

Een slimme meter kan meten op welk moment je stroom over hebt en die op het net zet. Als je dat doet op een piekmoment waarop veel stroom nodig is, dan is die stroom waardevol en kan men daar een bedrag op plakken, dat eventueel in je voordeel is.

Prijs in de toekomst

Niet zozeer het verbruik bepaalt de hoogte van je factuur, maar meer de energiediensten: sla je de energie zelf op of niet? Hoe gebruik je die energie? Op welk moment verbruik je het meest? Als er bijvoorbeeld veel zonnestroom beschikbaar is op de middag dan kan de meter een signaal geven waardoor bepaalde toestellen bij je thuis kunnen beginnen te werken.

Energyville is voorstander van een eenvormig tarief in heel Vlaanderen, wat niet betekent dat iedereen evenveel moet betalen. Er zou eenzelfde tarief moeten komen voor dezelfde service: als je zonnepanelen hebt, als je een warmtepomp hebt, als je elektrisch rijdt zou je voor dezelfde service hetzelfde moeten betalen, maar het verbruik kan dan nog verschillend zijn.

Bereken je investering voor milieuvriendelijke energie hier en hier

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!