
de inspecteur
Verbouwen aan 6% BTW
ma 6 mei - 6:15

Het is crisis, het land moet besparen, maar toch raakt de regering niet aan een belangrijk voordeel: de verlaagde btw voor verbouwingen: 6% in plaats van de normale 21%. Die gunstmaatregel van de overheid bestaat al sinds 1982, en was eigenlijk bedoeld als tijdelijk duwtje in de rug voor de bouwsector. Maar de maatregel werd steeds maar verlengd, en sinds 2010 is het een permanent voordeel.
Voorwaarden
Zoals bij alles in het leven, zijn er wel wat voorwaarden. De maatregel geldt voor renovatie- en herstellingswerken aan een privéwoning, op voorwaarde dat:
- die uitsluitend wordt gebruikt als privéwoning (of een gedeelte kleiner dan de helft ervan dient om je beroep uit te oefenen)
- de werken rechtstreeks aan jou als eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd worden
- de renovatiewerken werken zijn die betrekking hebben op de woning zelf en een ‘onroerend’ karakter hebben
- de woning minstens 5 jaar geleden voor het eerst in gebruik werd genomen.
Dat laatste is echter niet zo strikt: als je in mei 2013 een verbetering tegen 6% BTW wil laten uitvoeren, dan volstaat het als je woning voor het eerst in gebruik genomen is vóór 1 januari 2009. Het telt dus ook al in de loop van het vijfde jaar na de ingebruikname
Je moet de werken sowieso altijd laten uitvoeren door een aannemer, maar dat hoeft geen geregistreerde aannemer te zijn. ’t Is wel belangrijk dat je de producten koopt bij dezelfde persoon die ze ook installeert. Ook als je als doe-het-zelver producten aankoopt, betaal je sowieso 21% BTW.
Voor welke werken?
Heel wat zaken komen in aanmerking. Vooral voor werken aan de binnenkant van de woning is de kans groot dat je ze aan 6% kan laten uitvoeren: vloeren, verwarming, ingemaakte kasten, leidingen, trappen, vaste wand- of vloerbekleding...
En ook heel wat zaken aan de buitenkant komen in aanmerking: een veranda of garage (als de oppervlakte van je huis daardoor niet verdubbelt), het terras bij de woning, fotovoltaïsche zonnepanelen, een oprit tussen het huis en de straat…
Het tarief geldt ook voor een garage als die bij je woning hoort maar er niet tegen gebouwd wordt en voor werken aan je tweede verblijf.

Dan weer niet…
Er zijn een aantal uitzonderingen die de staat niet sponsort. Onder andere:
- Luxe-artikelen zijn uitgesloten, dus als je een zwembad, een minigolfterrein, tennisveld of een sauna installeert, zal je de volle pot betalen.
- De kosten voor architect, landmeter, ingenieur en coördinator zijn altijd onderhevig aan 21% BTW
- Reinigingswerken (parket schuren, tapijt reinigen, ramen wassen) zijn ook uitgesloten en vallen onder 21% BTW. Het moet echt gaan om renovatie, herstelling, verbetering of onderhoud.
Speciale gevallen:
De regel is dat je alles wat vast komt te zitten aan je woning aan 6% BTW mag laten installeren. Al is het maar wat je ‘vast’ noemt, natuurlijk. De ene schroef is blijkbaar de andere niet voor de fiscus. In de keuken zal bijvoorbeeld de dampkap en de gootsteen aan 6% belast worden, terwijl op alle inbouwtoestellen 21% BTW verschuldigd is.
Nog zoiets vreemds: mocht je plannen hebben om een centraal stofzuigersysteem te laten installeren, dan zal een deel van je factuur aan 21% belast worden. Alleen de echt ingebouwde delen van het systeem (buizen, afvoermonden) zijn onderhevig aan 6%, de motor en de stofzuigerslang aan 21%.
Als je op een appartement woont, dan komen gezamenlijke aankopen vaak ook duurder uit: gezamenlijke verwamingsketels en liftinstallaties worden aan 21% belast, de installatie ervan aan 6%. Dat is volgens de fiscus zo omdat de arbeidskost niet in verhouding staat tot de waarde van het product zelf.
Attest
De aannemer moet in principe een aantal elementen op de factuur zetten die duidelijk maken dat de aanvrager wel degelijk recht heeft op het verlaagde tarief. In de praktijk laat hij de klant meestal een attest ondertekenen. Het is belangrijk dat je hem dat ook terugstuurt voor zijn boekhouding. Als blijkt dat er onterecht maar 6 % btw aangerekend werd, zal zowel de aannemer als de klant de 15% extra moeten betalen, en komt er ook nog een boete bovenop (vooral voor rekening van de aannemer).
Heropbouw aan 6%
Normaal gezien moeten de steunmuren in je huis blijven staan om recht te hebben op het verlaagde BTW-tarief voor renovatie. Maar in 32 Belgische steden en gemeenten in België kan je ook een gebouw volledig afbreken en heropbouwen aan 6% BTW.
In Vlaanderen gaat het om Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende , Roeselare en Sint-Niklaas.
Hetzelfde geldt voor de Brusselse gemeenten Anderlecht, Brussel, Elsene, Etterbeek, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Noode, Sint-Gillis, Ukkel en Vorst.
De steden mogen zelf die gunstmaatregel toekennen, en ze doen dat omdat het de stadsvernieuwing ten goede komt.
Meer informatie
Wil je nagaan of jouw verbouwing of project in aanmerking komt? Check dan zeker of de werken niet onder de uitzonderingen vallen – het kan je een flinke duit schelen.
Meer informatie op de site van de FOD Financiën: