
de inspecteur
Verpakking van voeding : veilig of niet?
do 22 nov. - 8:20

Kip aan t spit
De opwarmzak die je bij de kippenboer krijgt als je een kip-aan’t-spit koopt is ontzettend handig.Hij houdt het vet van de kip tegen, je bespaart er een hoop vettige afwas mee en je kip blijft nog een tijdje lekker warm! Dat heeft alles te maken met de coating die erin zit. Dat is een soort beschermlaag die water- én vetafstotend is. Maar, de materialen die voor die coating gebruikt worden zijn eigenlijk niet volledig hittebestendig. Als je een verpakking met zo’n coating te sterk verwarmt – bijvoorbeeld bij temperaturen van 250 graden of hoger - dan kunnen een aantal van die coatingdragers loskomen of kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.
Je past dus beter wat op dat je de kip niet te sterk opwarmt, of het nu in de hetelucht- of de microgolfoven is. En je gebruikt zo’n zak best ook maar één keer. De reden daarvoor is simpel: je gezondheid. Als je wekelijks een of twee keer voedsel eet dat uit een zak met een coatinglaag komt, kunnen daar vluchtige, langlevende moleculen uit vrijkomen die nadelig zijn voor ons ademhalingssysteem. Die moleculen hechten zich immers vast op de longen en als je langdurig aan zulke schadelijke stoffen wordt blootgesteld – dat noemen we een ‘chronische blootstelling – dan schaadt dat de gezondheid.

Aluminiumverpakkingen zijn ook niet 100% schadeloos. Aluminiumpapier op zich is niet schadelijk, maar het gezondheidsrisico treedt op als je – vooral zure – voeding in aluminiumpapier verwarmt. Lasagne of papillot met tomaat en witte wijn verwarm je dus beter niet in aluminiumpapier. Precies door de verhitting komt er wat van het aluminium los uit het papier dat zich in het voedsel nestelt, waardoor je een te grote dosis aluminium binnen krijgt.
Ook met aluminiumschaaltjes op de barbecue pas je beter wat op. Strikt genomen is aluminium ook bij hogere temperaturen resistent. De kans dat er tijdens het barbecueën aluminiumdamp of zeer gevaarlijke hoeveelheden toxische stoffen ontstaan is dus gering. Maar als de vlam in je schaaltje slaat, kunnen er kankerverwekkende stoffen ontstaan.
Een andere voedingsverpakking die we goed in de gaten moeten houden is het conservenblik. Een klassiek conservenblik bestaat uit tin en ijzer. Dat zijn metalen die redelijk gemakkelijk reageren met voedingsbestanddelen, met name als het om zure voedingswaren gaat. Er kan namelijk oxidatie optreden. Je brengt dus best de inhoud van een conservenblik over in een plastieken potje als je het in koelkast wil bewaren.
In het algemeen is er echter geen reden tot paniek. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) bepaalt namelijk normen waaraan voedingsverpakkingen moeten voldoen. Het FAVV past heel concreet in ons land de reglementering toe die op Europees Niveau wordt bepaald. Die reglementering bevat richtlijnen over de voorwaarden waaraan voedingsverpakkingen moeten voldoen.