Allereerste pitloze druif uit Overijse werd vernoemd naar Paula Semer

dinsdag 14 juli 2020 - 11:39
Jana Smeets
De eminence grise van de Vlaamse televisie, Paula Semer, was ooit meter van de allereerste pitloze druif, die voor de gelegenheid naar haar vernoemd werd. "Die druiven werden in Overijse en Hoeilaart geteeld en waren bijzonder lekker!" Op Radio 2 blikt de tv-coryfee terug op haar tijd als druivenmeter.

"Het begon allemaal met een speciale televisie-uitzending over de Belgische druiven", vertelt Paula Semer aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "In de jaren '50 konden we nog niet op locatie filmen en was elk tv-programma live. Daarom hadden we speciaal de druivenserres van Hoeilaart en Overijse nagemaakt in de televisiestudio, als decor. Daar hebben enkele druiventelers toen de komst van de allereerst pitloze druif aangekondigd. En die is dan heel toepasselijk, de televisiedruif of Paula Semer-druif genoemd."

Bijzonder

"Een pitloze druif was in die tijd heel bijzonder", aldus Semer, die als meter van de druif werd aangeduid. "In het gemeentehuis van Hoeilaart was er een groot feest ter ere van die pitloze druif. Er werd een fles champagne gegoten over de eerste tros 'televisiedruiven'. En ik als meter was daar natuurlijk ook."

De televisiedruif is daarna nog lang geteeld, ze was vooral populair in Frankrijk. "Tegenwoordig liggen de winkels vol pitloze druiven, maar de benaming 'televisiedruif' staat daar niet meer op. Maar in Overijse is een handje vol gepensioneerde druiventelers die nog enige, echte televisiedruif telen. Gelukkig, want die druiven zijn bijzonder lekker!"

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!