Bart Swings geeft zijn EK een gouden kleur met winst op de massastart

zondag 12 januari 2020 - 18:12
Lieselot Terryn
Bart Swings uit Herent heeft zijn EK afgesloten met een gouden medaille. De Vlaams-Brabander won op de laatste dag de massastart, zijn favoriete discipline.

De prestaties van Swings op het EK waren tot vandaag onopvallend geweest. Op de 1.500 meter eindigde hij als achtste, op de vijf kilometer werd hij tiende. Net als veel andere schaatsers zag hij de titelstrijd vooral als een repetitie voor het WK afstanden, over ruim een maand in Salt Lake City. 

"Wedstrijd volledig onder controle"

Toch had hij de wedstrijd - naar eigen zeggen - volledig onder controle. "Ik had alle scenario's vooraf doorgenomen en wist dat ik moest meegaan zodra er een ontsnapping was", zegt Swings. "Ik had de wedstrijd onder controle, hoewel het er af en toe chaotisch aan toeging met enkele valpartijen. Ik kon me constant tussen de eerste 10 ophouden en kon makkelijk meespringen met de andere jongens."

Eerste Europese titel

Voor Swings is het zijn eerste Europese medaille in het schaatsen. "Dit voelt heel goed, ik ben superblij met deze titel. Ik heb er al een aantal behaald op skeelers, maar op het ijs is dit de eerste en dat is speciaal."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!