Bergsportfederatie waarschuwt na dodelijk ongeval Lennikse wandelaars in Alpen

maandag 16 september 2019 - 12:56
Kristel Smout
Rassa
Twee zeventigers uit Lennik zijn afgelopen weekend om het leven gekomen toen ze aan het wandelen waren in de Italiaanse bergen. Het koppel viel in een ravijn. Het waren nochtans ervaren wandelaars, ze waren ook lid van de Lennikse wandelclub.

Jozef en Monica uit Lennik, beide 76 jaar oud, waren met vakantie in de Italiaanse Alpen. Toen ze vorige vrijdag niet terugkeerden naar hun hotel, sloeg de eigenaar alarm. De brandweer en politie zetten een zoekactie op, maar alle hulp kwam te laat. Hun lichamen werden teruggevonden in een ravijn. Joseph en Monica waren nochtans ervaren wandelaars. Ze waren lid van de Lennikse wandelclub De Windheren, en daar zijn ze natuurlijk enorm aanslagen. 

Sneeuw

Volgens Wendy Saerens van de Bergsportfederatie is het riskanter om in september bergwandelingen te maken: "Op dit moment van het jaar veranderen de bergen heel erg ten opzichte van de zomerperiode. Er zijn daar nu al winterse omstandigheden. Hier en daar is er al sneeuw en vaak liggen de stenen er gevaarlijk glad bij. En sneeuw kan ook snel veranderen van samenstelling, het kan ijs worden", zegt Wendy Saerens aan Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Klimaatverandering 

Bij de Bergsportfederatie merken ze dat er deze zomer opvallend veel ongevallen gebeurd zijn in de bergen. "Dat heeft onder meer te maken met de klimaatverandering", zegt Wendy. "Door het afsmelten van hoger gelegen gletsjers, komen stenen los te liggen. Die stenen kunnen vanzelf naar beneden vallen, maar het kan ook gebeuren door dieren die stenen doen vallen. En daardoor kunnen wegen afgesloten geraken en dan moet je zelf je weg gaan zoeken." 

Cursus staptechnieken

Wendy Saerens wil mensen zeker niet afraden om te gaan wandelen in de bergen. "Het is de meest rustgevende vakantie, de ideale plek om tot rust te komen. Maar we vragen aan de mensen om goed voorbereid op pad te gaan, en om het weerbericht goed in de gaten te houden. Je kan op voorhand ook een cursus volgen rond staptechnieken of rond weerkunde." 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!