Brandweer Vlaams-Brabant: "Gebouw kan je heropbouwen, eeuwenoude kunstwerken niet"

dinsdag 16 april 2019 - 10:06
Jana Smeets
Brandweerman blust Notre Dame in Parijs
De brand in de Notre Dame-kathedraal van Parijs roept heel wat vragen op. Waarom was de kathedraal zo moeilijk te blussen? Waarom zijn er geen blusvliegtuigen ingezet? En wat als er brand uitbreekt in een kathedraal in Brussel? Brandweerman Alain Habils van Brandweerzone Vlaams-Brabant West geeft de antwoorden.

Kunstwerken eerst

Wie beelden van de verwoestende brand in de Notre Dame-kathedraal in Parijs zag, heeft de vlammen uit het dak zien slaan. De brand verspreidde zich razendsnel. De brandweer leek niet opgewassen tegen het warme gevaar. Volgens Alain Habils van de Brandweerzone West in Vlaams-Brabant klopt dat maar gedeeltelijk. "De Parijse brandweer heeft zich vermoedelijk eerst gefocust op het redden van de kunstwerken. Een gebouw kan je heropbouwen, een kunstwerk niet. Die eeuwenoude kunstwerken moesten eerst uit de brandende kathedraal gehaald worden", vertel Habils in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant.

Moeilijk te blussen

Toch was het blussen van de brand geen sinecure volgens Habils. "De Notre Dame, omgeven door smalle Parijse steegjes, is niet zo gemakkelijk te bereiken. Het is moeilijk om met blusmiddelen in de buurt van de brand te komen." Ook de structuur van het gebouw bemoeilijkte de bluswerken. "De kathedraal is een open, hoog gebouw. Meestal probeer je van buitenaf te blussen, maar dat was door de ligging van het gebouw niet evident. Ook de leeftijd van het gebouw bemoeilijkte het blussen", zegt Habils. "De oude structuren konden het makkelijk begeven."

Heel wat mensen, waaronder Amerikaans president Donald Trump, vragen zich af waarom er geen blusvliegtuigen ingezet zijn. Maar volgens brandweerman Habils was dat geen optie. "De inhoud van een blusvliegtuig is ongeveer 6000 kilogram water. Als je zoiets laat vallen op een gebouw, maak je meer kapot dan wat anders. Het is ook gewoonweg gevaarlijk om blusvliegtuig in te zetten als er mensen en andere gebouwen in de buurt zijn."

Reddingsoefeningingen

Ook bij ons staat er zo'n gotische kathedraal in Notre Dame-stijl, de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. En Halle heeft de Sint-Martinusbasiliek. "De meesten gebouwen hebben brandbescherming", aldus Habils. Bovendien houdt elke brandweerzone met zo'n gebouw op haar grondgebied reddingsoefeningen. "Voor brandweerzone West is dat de basiliek in Halle. Maar dat maakt het blussen van zo'n gebouw er niet makkelijker op. Zeker in het geval van de Notre Dame was het door de restauratiewerken extra moeilijk."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!