'DataBuzz' brengt technologie naar Brusselse leerlingen

dinsdag 23 april 2019 - 14:21
Naomi Skoutariotis
In Koekelberg is de educatieve ‘DataBuzz’ vol moderne technologie en snufjes voorgesteld. Die bus is een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel en het Leuvens onderzoekscentrum Imec en moet Brusselse jongeren wegwijs maken in de geheimen van de digitale wereld. De leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Koekelberg kregen de bus in primeur op bezoek.

De ‘Databuzz’ is een stadsbus die werd omgebouwd tot educatielab. De bus is uitgerust met verschillende technologische snufjes zoals tablets, touchscreens en sensoren. Via speelse en interactieve workshops leren Brusselse jongeren tussen de 10 en 18 jaar oud over ingewikkelde technologieën zoals artificial intelligence (AI) en data.

Bewustzijn vergroten 

De bus laat jongeren kennis maken met de voordelen en uitdagingen van allerlei moderne technologieën die ze later ook op de werkvloer kunnen tegen komen. “We zijn blij om jongeren mee te helpen voorbereiden op de nieuwe complexe realiteit van artificial intelligence en Big Data”, vertelt VUB-rector Caroline Pauwels. “We moeten er niet van uit gaan dat jongeren die opgroeien met technologie ook de systemen achter algoritmes voldoende kennen. Het is de bedoeling om hen te laten begrijpen hoe data tot stand komen en hoe zij ook zelf gestuurd worden door data. Zo willen we ook het bewustzijn voor voordelen en gevaren van data vergroten.”

Primeur voor Koekelberg 

De leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Koekelberg mochten de bus vandaag in primeur al eens uittesten. Zij vonden de opdrachten leerrijk en leuk. "We werden gehackt en moesten opdrachten uitvoeren om alles weer aan de praat te krijgen”, klonk het enthousiast. “Het was soms moeilijk en ingewikkeld en op andere momenten gemakkelijk, maar het bleef wel altijd leuk.”

In de 'DataBuzz' worden ook thema's behandeld zoals smartphonegebruik, slimme omgevingen en data in de pers. Brusselse scholen kunnen online een bezoek aanvragen voor hun school. 

DataBuzz

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!