De Morgana, een nieuwe Belgische appel

maandag 3 december 2018 - 14:15
Kristel Smout
Er komt een nieuwe appel op de markt die zo lekker zou zijn dat hij ons de Jonagold doet vergeten. Het bedrijf Better3Fruit uit Rillaar heeft heel lang gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe appelsoort, de Morgana.

Er is jaren gewerkt aan de nieuwe appelsoort Morgana, een kruising van twee appelrassen. In 1990 hebben ze de bloesems van de Golden Delicious bestoven met een ander appelras en daar is de Morgana uit ontstaan. Wetenschappers zoals Inge De Wit hebben zich daarmee bezig gehouden. "Ik denk dat de meeste mensen zo'n soort appel nog niet geproefd hebben," zegt Inge. "De Morgana is heel zoet en heeft een felle rozerode blos".

Nog twee jaar geduld

Hoe wisten de wetenschappers in 1990 welke appel er in de smaak zou vallen bij de consument van 2018? "We hebben de markt bestudeerd en konden toch redelijk goed inschatten wat de vraag zou zijn van de consument," vertelt Inge. Maar we zullen wel nog een paar jaar moeten wachten voor de Morgana in de winkel ligt. "In Duitsland kan je hem al kopen, maar in ons land moeten de bomen nog geplant worden. Dat planten gebeurt de komende weken. En daarna is het nog twee jaar wachten voor er appels aan groeien."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!