Eén op de drie rijdt te snel over vernieuwde Dansaertlaan in Dilbeek

dinsdag 13 augustus 2019 - 18:51
Thomas Van den Hoof
vernieuwde Dansaertlaan Dilbeek
bron: gemeente Dilbeek
De gemeente Dilbeek is volop bezig met het vernieuwen van de Dansaertlaan. Maar op het vernieuwde gedeelte wordt veel te snel gereden, zo blijkt uit controles van de politie. Een oud probleem waarvoor maar één oplossing bestaat, zegt de schepen van mobiliteit: trajectcontrole.

De Dansaertlaan is een belangrijke in- en uitvalsweg tussen Dilbeek en de Brusselse Ring. De gemeente vervangt momenteel het oude betonnen wegdek door asfalt. Tegelijk komen er vrijliggende fietspaden. Maar het mooie, nieuwe wegdek nodigt veel bestuurders blijkbaar uit tot hard rijden. Na klachten van de buurtbewoners hield de politie afgelopen weekend een snelheidscontrole. Van de 645 gecontroleerde voertuigen reden er 190 te snel. Dat is één op de drie.

Oud zeer

"Overdreven snelheid is altijd al een probleem geweest op de Dansaertlaan", zegt de schepen van mobiliteit in Dilbeek, Stijn Quaghebeur (N-VA). "Er geldt nochtans al lang een snelheidsbeperking tot 50 km/uur. Maar vooral het verkeer in de richting van Dilbeek laat zich vaak verleiden door de bergaf en rijdt dus te snel."

Geen bloembakken

Wat kan er gedaan worden om de snelheid van het verkeer te breken? Schepen Quaghebeur is formeel: "Op zo een drukke weg gaan we geen bloembakken of andere obstakels plaatsen. Het effect van zo een obstakel is beperkt en het kan ook leiden tot races om als eerste het obstakel te passeren, met mogelijk ongevallen tot gevolg. De enige manier om tot een effectieve snelheidsbeperking te komen is een trajectcontrole." Dilbeek werkt al een tijdje aan een cameraschild om dieven te weren of op te sporen. "Die ANPR-camera's zijn ook geschikt om trajectcontroles te doen. Dat doen we trouwens al op de N8, de Ninoofsesteenweg. We bekijken daarom in ons meerjarenplan of we nog wat bijkomende camera's kunnen kopen. Dan kunnen we die ook op de Dansaertlaan plaatsen," besluit de schepen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!