Gezin krijgt 3000 euro boete nadat ze woning aanpassen voor dochter met beperking

vrijdag 17 januari 2020 - 15:18
Kirsten Simons
Een gezin uit Rotselaar moet een boete van meer dan 3000 euro betalen omdat ze hun woning hebben aangepast voor hun dochter met een beperking. Haar ouders hebben een stuk bijgebouwd zodat ze zelfstandig thuis kan wonen. Maar het Vlaamse Energieagentschap zegt dat het bijgebouw niet voldoet aan de regels.

Veerle, de dochter van Marc en Marleen uit Rotselaar, heeft een beperking. Ze is zorgbehoevend en zit in een rolstoel, toch wil ze graag alleen wonen. "Onze dochter is een volwassen vrouw, en hoewel ze ziek is, wil ze toch wat privacy", zegt mama Marleen. "We zijn eerst gaan kijken voor een sociale woning, maar daar kregen we te horen dat ze niet in aanmerking kwam." Daarom ging de familie naar de gemeente om te horen wat mogelijk was.   

Zorgwoning

Volgens de gemeente kwam de familie in aanmerking voor een 'zorgwoning', dat betekent dat je binnen de bouwschil van je eigen woning iemand opvangt die nood heeft aan hulp. "Onze woning was wat te klein omdat we een inloopdouche nodig hadden voor de verpleging en een aparte kitchenette voor de gezinshulpen omdat Veerle een erg streng dieet heeft. Volgens de gemeente mochten we 40 vierkante meter bijbouwen als we een aanmeldingsdossier indienden, en daar een zorgwoning van maakten." Dat gebeurde, maar toen kreeg de familie een boete van het Vlaamse Energieagentschap.

Boete 

Volgen Marleen hielden ze zich bij de bouw van de zorgwoning aan alle voorschriften en alle normen. Het Energieagentschap zegt dat dat niet het geval is: "Een controleur is langs geweest en heeft vastgesteld dat het bijgebouw niet voldoet aan alle normen. Zo zijn de ramen niet voldoende geïsoleerd", klinkt het. Dat betwist Marleen: "We hebben nooit een controleur gezien en hebben zelfs subsidies voor ons project gekregen van diezelfde Vlaamse overheid." Een welles-nietes-kwestie dus. De familie gaat in beroep tegen de beslissing in de hoop de boete niet te moeten betalen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!