Hof ten Dormaal: één van de kanshebbers voor de "Korte Keten Kop"

woensdag 12 augustus 2020 - 16:27
Lise Everaerts
De provincie Vlaams-Brabant gaat dit jaar opnieuw op zoek naar het uithangbord van de Korte Keten, een manier van verkopen waarbij er rechtstreeks een band is tussen producent en consument. Eén van de vijf kanshebbers is "Hof ten Dormaal", een brouwerij uit Tildonk bij Haacht. André Janssens zorgt samen met zijn zonen Jef en Dries voor een groot assortiment aan streekbieren.

Familie staat centraal in Hof ten Dormaal. “Het is echt een familiebedrijf, want mijn vader, broer, zus en de kinderen helpen allemaal mee”, zegt Jef, de brouwer van de familie Janssens. De taken zijn goed verdeeld, want broer Dries is de landbouwer van de familie, papa André neemt de administratie voor zijn rekening en dochter Stephanie zorgt voor de boekhouding.

Volledig eigen kweek

99 procent van de ingrediënten in de bieren van Hof ten Dormaal zijn van eigen kweek. Zo teelt de familie zelf zomergerst, tarwe, spelthaver en niet te vergeten hop. Volgens Dries groeien de hopplanten zeer snel en volumineus. “Momenteel staan de hopplanten in bloei en over een maand worden ze geoogst. Die volledige streng wordt dan naar de plukmachine gebracht en daar worden de belletjes of bloemen van al de rest van de plant gescheiden. Ze worden gedroogd en bewaard, zodat ze later in het bier gebruikt kunnen worden”, aldus Dries.

De familie heeft verschillende soorten hop: een hop om bitterheid toe te voegen en een aromahop om een hopsmaak te creëren. “Je moet het vergelijken met het kruiden van bier, net zoals je eten kruidt met zout en peper", zegt Dries. Verder hebben de broers vijf trekpaarden waarmee ze tussen de hopvelden rijden als ze tijd hebben. De paarden trekken dan een soort tractor voort om de smalle rijen tussen de hopplanten onkruidvrij te houden.

Belgische trippel: Witgoud

Oorspronkelijk komt de familie Janssens uit Kampenhout, de streek van het "witte goud" zoals witloof en asperges. Het bier "Witgoud" is volgens hen het opvallendste bier in hun assortiment. “Die zit het meest verankerd bij ons in de streek omdat die van cichorei, de wortel van witloof, gemaakt wordt. Dat geeft een natuurlijke bitterheid”, aldus Jef. Het witgoudbier is een Belgische trippel die vooral in eigen land verkocht wordt.

Vroeger verkocht de familie Janssens hun bieren ook in het buitenland, maar sinds de coronacrisis spelen ze vooral in op de lokale markt. De crisis bracht hen wel op het idee om een zomerbar te lanceren. Deze is elke woensdag, vrijdag en in het weekend open van 12 tot 21 uur.

Stemmen voor de "Korte Keten Kop" via deze website: https://www.zomerinvlaamsbrabant.be/korte-keten/

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!