Honden vaak niet welkom

woensdag 5 december 2018 - 13:00
Kristel Smout
Blinde mensen en rolstoelgebruikers met een assistentiehond, worden vaak tegengehouden aan de ingang van een restaurant of een winkel omdat de uitbater geen dieren wil in de zaak. Een probleem natuurlijk als je je hond echt nodig hebt om te kunnen functioneren. Nochtans mag je mensen met een assistentiehond volgens de wet niet weigeren.

In Brussel beginnen ze vandaag met een campagne om mensen ervan bewust te maken dat assistentiehonden overal binnen mogen. Stefanie is blind en zij neemt overal haar blindengeleidehond Nes mee naartoe. "Die campagne is echt nodig", zegt ze. "Vanmorgen nog heb ik 20 minuten staan discussiëren met een taxichauffeur om hem te overtuigen om mij mee te nemen. Ik heb hem echt moeten uitleggen wat een blindengeleidehond is." 

Voedselveiligheid 

Het overkomt Stefanie iedere dag dat ze ergens niet binnengelaten wordt. Zowel bij apothekers, supermarkten als in restaurants. "Je hebt twee soorten mensen", volgens Stefanie. "De mensen die echt niet weten dat je een assistentiehond moet binnenlaten en mensen die zich verschuilen achter het argument van voedselveiligheid." 

Hond onrein 

Omdat Brussel multicultureel is, is het niet makkelijk om iedereen ervan te overtuigen dat assistentiehonden welkom zijn. "In sommige culturen wordt de hond als een onrein dier gezien," vertelt Stefanie. "Ik werk in een Turkse buurt als juriste en ik geraak nergens binnen in een broodjeszaak omdat ze daar anders kijken naar honden. Nochtans heb ik mijn hond écht nodig, het zijn gewoon mijn ogen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!