Inwoners Herne ongerust over transitiehuis voor gedetineerden

dinsdag 14 januari 2020 - 16:43
Kristel Smout
In Herne maken inwoners zich zorgen over een transitiehuis dat is opengegaan in de Waalse buurtgemeente Edingen. In een transitiehuis wonen gedetineerden samen, en daar worden ze voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij.

Vandaag is in Edingen, net over de taalgrens, een transitiehuis opengegaan. In buurgemeente Herne is er daarover toch wat ongerustheid. Burgemeester Kris Poelaert begrijpt dat de inwoners zich daar vragen bij stellen: "Het is vooral de onwetendheid die voor angst zorgt bij de inwoners. Maar door de infomomenten die er geweest zijn, is er meer duidelijkheid." Ook Bart Claes, manager van het transitiehuis, heeft begrip voor de ongerustheid: "Ik begrijp het volkomen. We proberen daarom zoveel mogelijk informatie te geven over hoe we de deelnemers in het transitiehuis gaan opvolgen, over de beveiliging en het toezicht in het huis." 

Bijna vrij 

De mensen die in het huis mogen wonen, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zegt manager Bart Claes: "Het gaat om deelnemers die op de vooravond staan van hun voorwaardelijke invrijheidsstelling of hun elektronisch toezicht. Dus het gaat om mensen die op het punt staan om de stap te zetten naar de samenleving. En in het huis worden ze nauw gevolgd door leefcoaches. Een dag van een gedetineerde in een transitiehuis is vergelijkbaar met onze dagindeling. 's Morgens zorgen ze zelf voor ontbijt en dan zijn er sommigen die gaan werken. De anderen die nog niet zo ver staan in de reïntegratie, gaan samen met de leefcoaches werk zoeken."  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!