Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

KIES19: Alle partijen willen eigen rechtbank voor Halle-Vilvoorde

di 21 mei - 6:22

De Vlaams-Brabantse kopstukken willen allemaal een eigen rechtbank voor Halle-Vilvoorde. Dat is gebleken uit het verkiezingsdebat van onze collega's van Ring-TV. In het kader van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde kreeg Halle-Vilvoorde al een eigen parket. Maar de zaken die dat parket vervolgt, die worden nog altijd in Brussel behandeld.
© Foto: Radio 2

Tijdens een verkiezingsdebat van onze collega's van Ring-TV is gebleken dat alle partijen voorstander zijn van een eigen rechtbank in het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde. Door de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde kreeg Halle-Vilvoorde al een eigen parket. Maar een eigen rechtbank is er dus nog niet. Alle zaken worden nog steeds berecht in Brussel. Je kan daar dan kiezen of je zaak voor een Franstalige rechtbank wordt berecht. Het idee leeft dat die rechtbank met een grootstedelijke blik naar alle zaken kijkt en daardoor lakser is voor bepaalde criminele feiten. 

Eigen vervolgingsbeleid nodig

Dat Kristien Van Vaerenberg en haar partij N-VA een eigen rechtbank los van Brussel willen, is logisch. Maar dat idee krijgt steun van alle andere partijen. Ook Jessika Soors (Groen) zegt dat haar partij zeker een eigen rechtbank wil. "Het klopt dat we vanuit Groen die vraag zeker ondersteunen. Ten eerste heeft Brussel haar eigen werkdruk en prioriteiten. Zij werken aan een ander tempo en worden geconfronteerd met grootstedelijke problemen. Het tweede argument is nog belangrijker. Een rechtbank moet voeling hebben met de regio. Wij hebben bijvoorbeeld de luchthaven van Zaventem die een eigen context van criminaliteit heeft. Zo een eigen rechtbank zorgt dat we een eigen vervolgingsbeleid kunnen uitstippelen. Met een eigen rechtbank kunnen we onze eigen prioriteiten bepalen." 

Soors is momenteel ook deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde. Haar b
urgemeester Hans Bonte (Sp.a) roept op om van deze eis een prioriteit te maken bij de regeringsonderhandelingen"Elk gerechtelijk arrondissement heeft een justitiehuis om alternatieve straffen op te volgen. Wij moeten het doen met drie antennes. Agenten en parketmagistraten raken gedemotiveerd omdat ze zaken moeten seponeren omwille van het feit dat ze onvoldoende kunnen worden opgevolgd. Dit betalen wij cash op vlak van geloofwaardigheid van justitie", aldus Bonte.

Zeker vijf jaar wachten 

Justitieminister en kandidaat voor CD&V Koen Geens ziet zo'n eigen rechtbank in Halle-Vilvoorde ook zitten. Hij tempert wel meteen de verwachtingen. "Wie nu in de regering stapt, zal dat zonder staatshervorming moeten doen en moet dus zeker nog vijf jaar wachten. We kunnen daar alleen maar principiële verklaringen over afleggen. Dit item ligt bovendien ook zeer gevoelig bij de Brusselaars", aldus Geens.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet