Memorial Van Damme werkt samen met Plan International

maandag 17 juni 2019 - 14:41
Sofie Verbrugge
In Brussel is het programma voor de 43ste AG Memorial Van Damme op vrijdag 6 september voorgesteld. Nieuw dit jaar is dat de Memorial gaat samenwerken met Plan International.

In Brussel is de 43ste Memorial Van Damme voorgesteld. Dit jaar gaat het grootste atletiekevenement van ons land voor de eerste keer samenwerken met Plan International België. Plan International is vooral bekend van het project waarbij Westerse pleegouders een kindje financieel ondersteunen in ontwikkelingslanden. Maar de organisatie zet zich ook al jaren in voor gelijke rechten voor vrouwen. Zo was er onlangs de campagnefilm met Zita Wauters, de dochter van Koen Wauters van Clouseau, tegen kindhuwelijken. 

Volgens Cédric Van Branteghem van de Memorial Van Damme is het belangrijk dat vrouwensport op een gelijk niveau wordt getrokken. "Deze samenwerking is groot nieuws. We willen een statement maken als sportevenement. Plan International staat wereldwijd voor gelijke rechten van meisjes. Wij als Memorial zijn daar ook een voorvechter van. Wij hanteren al jaren een gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen. Sport kan de wereld veranderen en sport geeft meisjes ook zelfvertrouwen." 

Equal Rights Run 

De 40.000 toeschouwers gaan dus zeker het logo van Plan International zien tijdens de wedstrijden. "Er is ook een Equal Rights Run. Dat is een wedstrijd waarbij de banen worden verkocht aan bedrijvenDe opbrengst daarvan gaat naar een nieuw atletiekproject in Senegal", aldus Cédric Van Branteghem. 

Plan International heeft grote plannen in Senegal. "We willen op korte termijn 160 jongeren, vooral meisjes, trainen en vormen. We willen hen naast het sportverhaal ook technische vaardigheden leren. We gaan dat doen in een twintigtal dorpen", aldus Jochem Roels van Plan International.

Het programma voor 6 september is ook voorgesteld. Alle Belgische toppers zullen aanwezig zijn, denk maar aan de broers Borlée, Cynthia Bolingo en Nafi Thiam. "Alle grote sterren komen. Thiam doet niet veel wedstrijden in België. De Memorial is dé kans om haar nog eens aan het werk te zien."

Er is ook de 400 meter voor vrouwen waaraan Cynthia Bolingo gaat meedoen. Zij is ook ambassadrice van het nieuwe project van Plan International in Senegal. 

In topvorm 

De Memorial vindt ook voor het eerst plaats voor het WK. Dat is nog nooit gebeurd. "De atleten zullen daardoor in goede vorm zijn, zo drie weken voor het WK. De internationale toppers gaan, denk ik, ook zeker komen", aldus Cédric Van Branteghem.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!