Mobiel 21: "50.000 volwassen Vlamingen kunnen niet fietsen"

vrijdag 6 december 2019 - 14:56
Carl Theunis
Volgens de Leuvense mobiliteitsorganisatie "Mobiel 21" kunnen naar schatting 50.000 volwassenen in Vlaanderen niet fietsen. De meesten zijn nieuwe Vlamingen met een migratieachtergrond. Voor hen kan een fiets een goedkoop alternatief zijn voor het openbaar vervoer of de auto. De vrijwilligers van "Mobiel 21" organiseren daarom fietslessen.

“Eigenlijk is 50.000 nog een conservatieve schatting”, zegt Jan Christaens van Mobiel 21.”We hebben ons gebaseerd op twee studies, maar we denken dat er eigenlijk nog meer Vlamingen zijn die niet met de fiets kunnen rijden.” Het zijn vooral nieuwe Vlamingen die niet kunnen fietsen, maar die het wel willen leren. Ze zijn net een groep die er veel baat bij heeft om zich te kunnen verplaatsen met de fiets. “Een auto en het openbaar vervoer kunnen voor sommige nieuwkomers nogal duur uitvallen. De fiets is dan een goedkoop alternatief om de kinderen naar school te brengen en naar de winkel te gaan of het werk.”

Fietslessen

Een groep vrijwilligers van Mobiel 21 geeft fietslessen aan volwassenen. “We bieden telkens een pakket van 15 lessen aan", zegt Eddy Vaes, een van de vrijwillige fietsleraars bij Mobiel 21. “Na 15 lessen kunnen de meesten wel fietsen. Maar sommigen hebben daarna nog wat extra begeleiding nodig. Het is echt fantastisch om onze leerlingen te zien evolueren op zo’n korte tijd.” Na de lessenreeks worden de leerlingen nog verder opgevolgd. Zo krijgen ze ook nog lessen fietsonderhoud en -reparatie. “Het is belangrijk dat ze hun fiets zelf leren onderhouden. Want vele van onze cursisten stoppen al snel met fietsen omdat hun fiets kapot is en het te duur is om hem te laten repareren. Terwijl dat met een beetje onderhoud niet nodig was geweest.” 

Schrik om een been te breken

Vivian Nwosu kreeg in september haar eerste fietsles en baant zich nu al, zij het nog wat onzeker, een weg door het Leuvense verkeer. “De eerste keer dat ik op de fiets zat had ik schrik om een been te breken”, lacht Vivian. “Gelukkig was ik er na een paar lessen direct mee weg. Op dit moment fiets ik al naar mijn werk, maar mijn zoontje achterop de fiets naar school brengen durf ik nog niet. Daarvoor moet ik nog een beetje oefenen.”

Vivian groeide op in Nigeria en leerde nooit fietsen. “Ik groeide op in de stad en daar rijden alleen auto’s en bromfietsen. Fietsen gebeurt enkel op het platteland. Ik zag alleen mensen fietsen als ik mijn familie in mijn geboortedorp ging bezoeken, maar zelf deed ik het nooit.”

Zoektocht naar vrijwilligers en fietsen

Vivian kan nu wel fietsen, maar net zoals vele andere cursisten heeft ze nog geen fiets. “Ik mag nu af en toe de fiets van mijn huisbaas lenen. Dat is heel vriendelijk van hem maar ik zou toch graag mijn eigen fiets hebben. Ik zoek nog een scherp geprijsd tweedehandsmodel.”

En Mobiel 21 zoekt nog vrijwilligers om fietslessen te geven. “We zijn op dit moment onze capaciteit enorm aan het uitbreiden,” zegt Eddy Vaes. “We zoeken dus nog heel wat mensen die fietslessen willen geven. Je moet gewoon een passie hebben voor de fiets en een portie geduld, want niet iedereen is er altijd even snel mee weg. Wij zorgen dan voor een korte opleiding en daarna kan je al je eerste les geven.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!