Nieuwe bruggen aan Leuvense Vaartkom genoemd naar Marie Thumas

dinsdag 13 augustus 2019 - 14:46
Jeroen Guns
Het Leuvense stadsbestuur opent de nieuwe bruggen aan de Vaartkom
In Leuven zijn de bruggen over de Vaartkom helemaal geopend, ook voor het autoverkeer. Meteen is ook de naam van de bruggen bekend gemaakt: ze zijn genoemd naar Marie Thumas-Durieux, de vrouw die eind 19de eeuw ook haar naam schonk aan de conservenfabriek aan de Leuvense vaart.

"Een logische keuze", zegt schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen). "We vinden het heel belangrijk dat vrouwen de erkenning krijgen die ze verdienen. Marie Thumas-Durieux was bedrijfsleidster en in deze buurt, vlakbij de bekende conservenfabriek, was het dan ook een evidente keuze om voor haar naam te kiezen. Er zijn heel weinig vrouwen naar wie een straat of plein is vernoemd in onze stad, maar ook in andere steden. Daarom werken we nu aan een inhaalbeweging."

Ontmoetingsplaats

Nu de lang verwachte bruggen over de Leuvense Vaartkom open zijn, kan de stad werk maken van de heraanleg van de buurt. "Door de opening van deze bruggen is het voor de fietsers gemakkelijker en veiliger om de verbinding te maken tussen het Engels Plein en het Artoisplein", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V). "Er moeten nu ook veel minder auto's langs de oevers van de vaart rijden. Dat geeft ons de mogelijkheid om beide oevers opnieuw in te richten, met veel groen. Zo kan de buurt weer een echte ontmoetingsplaats worden voor de Leuvenaars."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!