Opvangcentrum Dormaal tegen eind volgende week helemaal vol

dinsdag 3 december 2019 - 18:45
Jeroen Tuytten
In het opvangcentrum van Dormaal bij Zoutleeuw zijn gisteravond de eerste negentien asielzoekers aangekomen. Directeur Yannick Beckers verwacht dat het opvangcentrum tegen eind volgende week helemaal vol zal zitten. 130 asielzoekers is de maximale capaciteit van het centrum. Ondertussen streven de verantwoordelijken van het opvangcentrum naar een goeie relatie met de buurtbewoners.

Gisteravond zijn de eerste negentien asielzoekers aangekomen in het opvangcentrum van Dormaal bij Zoutleeuw. Het gaat om vier families. Twee families komen uit Syrië, de andere twee uit Albanië en El Salvador. "De families kwamen om half acht aan", zegt Yannick Beckers, de directeur van het opvangcentrum. "Ze waren moe, vooral de kinderen. Ze hebben nog een warme maaltijd gekregen en zijn vroeg gaan slapen." De komende dagen zullen nog asielzoekers aankomen. Directeur Beckers denkt zo'n 20 per dag. Hij verwacht dat alle plaatsen van het opvangcentrum tegen eind volgende week zullen bezet zijn. Het opvangcentrum heeft een capaciteit van 130 asielzoekers.

Buren

Het opvangcentrum is ondergebracht in een voormalig woonzorgcentrum. De komst van een opvangcentrum voor asielzoekers zorgde voor protest bij de buurtbewoners. Het opvangcentrum streeft naar goeie contacten met de buren. "De relatie met de buurt is erg belangrijk", zegt directeur Yannick Beckers, "dat is de voornaamste les die wij hebben geleerd. We zetten daar dan ook honderd procent op in." De buren worden van deur tot deur bezocht. Aan de buren wordt gevraagd om bij eventuele problemen zo snel mogelijk contact met het centrum op te nemen. In het centrum zal ook altijd, dag en nacht, iemand aanwezig zijn. De buurtbewoners zullen ook vier keer een nieuwsbrief ontvangen. De eerste brief wordt eerstdaags rondgedeeld.

Vrijwilligers

Het opvangcentrum zoekt ook nog vrijwilligers om Nederlands te geven, om kinderen bij hun huiswerk te helpen of om een asielzoeker als buddy te begeleiden. Verschillende mensen hebben zich al aangeboden om als vrijwilliger een handje toe te steken in het opvangcentrum.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!