Petit gaat in beroep tegen beslissing Homans

maandag 11 februari 2019 - 11:22
Sofie Verbrugge
Foto: www.fredericpetit.be
Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans zal de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet benoemen. Frédéric Petit van Wezembeek-Oppem gaat bij de Raad van State in beroep tegen die beslissing. 

Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans zal de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet benoemen. Het gaat om de gemeenten Drogenbos, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem. De burgemeesters worden niet benoemd omdat ze de taalwet niet hebben nageleefd bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Kiesbrieven aan Franstalige inwoners werden toen meteen in het Frans opgestuurd en dat mag niet van Vlaanderen. Wie een Franse kiesbrief wil, moet dat voor elke verkiezing opnieuw aanvragen.

Petit boos

Aangewezen burgemeester Frédéric Petit van Wezembeek-Oppem is boos dat hij dit nieuws moet vernemen via de media. Hij vindt bovendien dat hij wel degelijk in zijn recht is. "Het versturen van de oproepingsbrieven in het Frans gebeurde enkel naar degenen die daar uitdrukkelijk om hadden gevraagd volgens het arrest van de Raad van State. Ik zou graag eerst een officieel bericht willen krijgen van de minister met in detail de motivatie van de niet-benoeming. Nu heb ik alles via de pers moeten vernemen", aldus Frédéric Petit. 

Sint-Genesius-Rode en  Linkebeek 

In Sint-Genesius-Rode gaat het schepencollege donderdag beslissen of ze in beroep gaan of niet. Aangewezen burgemeester Yves Ghequière van Linkebeek wil wachten met een reactie tot hij het officieel besluit van Homans heeft kunnen nalezen. 

Drogenbos

In Drogenbos is Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus-LB) ook teleurgesteld. "Drogenbos is een voorbeeld geweest op vlak van toepassing van de taalwetgeving. Ik ben 12 jaar burgemeester geweest, heb nooit een gele kaart gehad en nu meteen een rode", aldus Calmeyn.

Calmeyn benadrukt dat Drogenbos samen met vier andere faciliteitengemeenten bij het versturen van de oproepingsbrieven niets anders gedaan heeft dan de arresten van de Raad van State gerespecteerd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!