Pop-up bar opent in verborgen klooster in Leuven

maandag 10 juni 2019 - 12:00
Kirsten Simons
Op 15 juni opent pop-up bar ‘Bar Bleu’ in het verlaten klooster van de Broeders van Liefde in Leuven. Het klooster wordt in 2020 verbouwd tot appartementen, maar krijgt deze zomer een tijdelijke invulling.

Het Klooster van de Broeders van Liefde in de Brusselsestraat werd jarenlang gebruikt als zorgcentrum voor ouderen. In 1862 werd het zorgcentrum door de Zuster der Armen gesticht totdat ze de werking van het centrum overdroegen aan de Broeders van Liefde. Het klooster heeft ook een tijdlang dienst gedaan als studentenresidentie. Volgend jaar wordt het omgebouwd tot een appartementencomplex, maar zeker tot 15 oktober wordt het omgetoverd tot de pop-up bar ‘Bar Bleu’.

Verborgen parel

Initiatiefnemers zijn het Leuvense koppel Stéphanie Jager en Andreas De Boever. Ze waren meteen verkocht toen ze het pand zagen. “Er was het voorstel van de projectontwikkelaar om een tijdelijke invulling te geven aan dit gebouw, toen we kwamen kijken zagen we het meteen zitten”, zegt Andreas. “De lichtinval is schitterend. Het is echt een verborgen parel. We komen hier al jaar en dag voorbij, maar niemand wist dat hier een prachtig klooster achter schuilging. Wij waren verkocht, hopelijk de bezoekers binnenkort ook.”  

Blauwen Hoek

De naam ‘Bar Bleu’ is een verwijzing naar ‘den Blauwen Hoek’, zo is het nabijgelegen kruispunt gekend bij de Leuvenaars. Bar Bleu wordt een café, met een mooie binnentuin om te genieten van een glaasje, en in de kapel zal je ook een hapje kunnen eten. “Dit alles kadert in een groot buurtproject om de site op te waarderen en te laten zien wat er vroeger was en wat het zal worden. We willen het tot dan een kwalitatieve invulling geven.”  

“De verborgen schat zit achter de prachtige oude deuren: de oude kapel”, zegt Andreas. “Het is superleuk om de kapel erbij te betrekken want het geeft ons de mogelijkheid om er een beetje een evenementensite van te maken met comedy nights en intieme concerten. Een fuifzaal willen we er absoluut niet van maken. Het geeft zoveel extra mogelijkheden”

Lokaal

Andreas en zijn vriendin werken samen met lokale Leuvenaars. Zo zal de grote witte inkomhal aangekleed door twee Leuvense kunstenaars, Bisser en Hans Geyens. “De inrichting gebeurt met tweedehandsmeubels, en we krijgen daarvoor het advies van interieurzaak Plek”, zegt Andreas. “Het eten wordt voorzien door eetcafé de Optimist en de aankleding met bloemen gebeurt door Ginger Ginger. Het is allemaal 'met een hoek af' op een toffe ongeziene locatie, lekkere drankjes en lekker eten. We denken dat hier alle troeven aanwezig zijn om de mensen toch iets nieuws te laten beleven deze zomer.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!