Stan (60) uit Diest voor derde jaar op rij kluizenaar in Oostenrijk

woensdag 12 juni 2019 - 07:17
Heleen Luyckx
Foto: Radio 2 (archief)
Stan Vanuytrecht (60) trekt voor het derde jaar naar Oostenrijk als kluizenaar. Drie jaar geleden was hij wereldnieuws: de diaken uit Diest werd uit vijftig kandidaten uitgekozen om op een berg in het Oostenrijkse Saalfelden te gaan leven, in een heel eenvoudig huisje. Hij verblijft er zes maanden.

Momenteel zit Stan al op zijn berg in Oostenrijk, maar we kregen hem toch nog te pakken in 'Start Je Dag'. "Dat is hier een traditie hé, deze kluis is al 350 jaar lang bewoond dus men wil die traditie in eren houden", vertelt kluizenaar Stan. De dagen van Stan zijn goed gevuld met bidden, luisteren naar de bezoekers, eten maken, houthakken, het groen snoeien en drie keer per dag de klokken luiden.

Luisterend oor

"Wat ik hier het meest en het liefst doe is contact leggen met de mensen die naar boven komen. Er komen heel wat mensen naar boven die nood hebben aan een persoonlijk gesprek omdat ze bijvoorbeeld in de problemen zitten. Wanneer mensen een probleem hebben, gaan ze de berg op om te praten met de kluizenaar. Dat is eigenlijk mijn opdracht", aldus Stan. 

150 bezoekers per dag

Het leven van kluizenaar Stan is vermoeiender dan je denkt. Zo passeren er in de zomer per dag zo'n 150 mensen die willen praten met Stan: "Eenzaam ben ik praktisch nooit. De kluis ligt op een wandelroute en in de maanden juli en augustus is het zelfs vermoeiend voor mij omdat er zoveel mensen langskomen. Soms zitten ze hier tot tien uur 's avonds. Maar dan wordt het weer stil in september en moet ik even op krachten komen", vertelt Stan. "Maar in de lente kijk ik er altijd naar uit om terug te keren." 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!