Tienen viert vandaag zijn "nationale feestdag"

donderdag 10 oktober 2019 - 10:43
Lieselot Terryn
Het is vandaag de tiende van de tiende maand en in Tienen wil dat zeggen: "Kweikersdag". Voor de vierde keer wordt de suikerstad omgetoverd tot een feestparadijs voor jong en oud.

De Tiense "Kweikersdag" belooft opnieuw een feestelijke gebeurtenis te worden. Dit jaar is de buurt rond ‘t Schip, waar in de zestiende eeuw een binnenhaven was, het middelpunt van de activiteiten. Er is een reuzenparade, muziek, straattheater, kunst en je kan er ook proeven van Tiense lekkernijen. 

Loopwedstrijd met schapen

Eén van de hoogtepunten wordt de Lazuur, een loopwedstrijd waarin wijken en deelgemeenten het tegen elkaar opnemen. De deelnemers leggen een parcours van 300 meter af. Hierbij dragen ze een zelfgemaakt schaap op de schouders.

Feestdag

De "Kweikersdag" is dit jaar aan zijn vierde editie toe. "Vorig jaar hadden we zo'n 3000 bezoekers en dit jaar hopen we natuurlijk op meer", zegt organisator Philippe Liesenborghs van burgerbeweging Opgewekt Tienen. "We willen heel Tienen betrekken bij de activiteiten. En dat lukt ook, want 10/10 is een begrip aan het worden. Er zijn al heel wat mensen die speciaal een dagje verlof nemen. Het is een beetje onze nationale feestdag."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!