Uitblijven vrieskou bezorgt grootste zoutproducent van Europa kopzorgen

donderdag 16 januari 2020 - 10:36
Jana Smeets
Door het uitblijven van de vrieskou blijven zoutproducenten met hun strooizout zitten. "We moeten loodsen huren om het zout in op te slaan en die kosten lopen hoog op."

Deze winter is er nog niet veel vrieskou geweest. Er is nog maar amper gestrooid op de wegen. Da's goed nieuws voor automobilisten, maar minder goed nieuws voor de producenten van strooizout. Esco Salt in Diegem is de grootste zoutproducent van Europa. "Er komt maar geen beweging in onze berg strooizout", vertelt Chris Boeykens van Esco Salt aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "In heel Europa hebben we honderdduizenden tonnen zout die klaarliggen, maar die niet gebruikt worden." 

Hoge facturen

Omdat de voorraad maar niet slinkt, moet het bedrijf loodsen huren om het zout in op te slaan. "Omdat het zout maar blijft liggen, beginnen die facturen stilaan hoog op te lopen." Er zijn volgens Chris ook niet veel andere mogelijkheden om het te stockeren. "Het zout moet droog bewaard worden, want dan kunnen we het de komende jaren nog gebruiken."

Strenge winter niet te voorspellen

Of het bedrijf volgend jaar minder zout zal produceren? "Dat valt te bezien", aldus Chris. "Je weet nooit op voorhand wat voor winter het wordt. Wie weet, gaat het in februari of maart wel stevig vriezen en dan moet het zout klaarliggen. Minder produceren volgend jaar is geen optie, want we willen niet met een tekort komen te zitten als het dan een strenge winter wordt. We moeten zout hebben klaarliggen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!